Chleb razowy ze słonecznikiem, chleb żytni lniany,
chleb baltonowski z makiem, chleb z kminkiem, to tylko kilka produktów z
bogatej oferty Nowej Piekarni z Łukowa. Wymienione chleby łączy obecność dodatków,
które podwajają smak i właściwości odżywcze pieczywa. Ogólne właściwości tych
dodatków są powszechnie znane, dlatego poniżej prezentuję kolejny już przepis,
tym razem na chleb z makiem.
Składniki:
30 g świeżych drożdży, 250 ml letniej wody, 1/2 łyżeczki cukru, 200 g
mąki pszennej typ 750, 150 g śruty pszennej typ 1700, 1 łyżka octu, 1
łyżka soli, 40 g stopionej margaryny, mak do posypania chleba, tłuszcz do
wysmarowania formy
Wykonanie:
Przygotować rozczyn. Drożdże pokruszyć do naczynia, dodać cukier i wodę,
odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę i śrutę (można ją wcześniej trochę namoczyć) wymieszać, dodać
rozczyn, ocet, sól oraz roztopioną wcześniej margarynę. Składniki dokładnie
zagnieść na gładkie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować z
niego owalny bochenek, włożyć go do foremki lub umieścić na blasze i ponownie
odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb posmarować niewielką ilością wody, posypać makiem i
naciąć kilkakrotnie. Piec 60 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
Piekąc chleb w
domu mamy możliwość doboru różnych dodatków według własnego uznania. Warto więc
wykorzystać ich dostępność i upiec chleb żytni lniany, chleb baltonowski z
makiem lub ten z powyższego przepisu.
Komentarze
Prześlij komentarz