Domowy chleb z makiem

Chleb razowy ze słonecznikiem, chleb żytni lniany, chleb baltonowski z makiem, chleb z kminkiem, to tylko kilka produktów z bogatej oferty Nowej Piekarni z Łukowa. Wymienione chleby łączy obecność dodatków, które podwajają smak i właściwości odżywcze pieczywa. Ogólne właściwości tych dodatków są powszechnie znane, dlatego poniżej prezentuję kolejny już przepis, tym razem na chleb z makiem.

Składniki:
30 g świeżych drożdży, 250 ml letniej wody, 1/2 łyżeczki cukru, 200 g mąki pszennej typ 750, 150 g śruty pszennej typ 1700, 1 łyżka octu, 1 łyżka soli, 40 g stopionej margaryny, mak do posypania chleba, tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie:
Przygotować rozczyn. Drożdże pokruszyć do naczynia, dodać cukier i wodę, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę i śrutę (można ją wcześniej trochę namoczyć) wymieszać, dodać rozczyn, ocet, sól oraz roztopioną wcześniej margarynę. Składniki dokładnie zagnieść na gładkie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować z niego owalny bochenek, włożyć go do foremki lub umieścić na blasze i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb posmarować niewielką ilością wody, posypać makiem i naciąć kilkakrotnie. Piec 60 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Piekąc chleb w domu mamy możliwość doboru różnych dodatków według własnego uznania. Warto więc wykorzystać ich dostępność i upiec chleb żytni lniany, chleb baltonowski z makiem lub ten z powyższego przepisu.

Komentarze