Domowy chleb z kminkiem

Poniżej prezentuję przepis na chleb z kminkiem. Jest to idealny chleb na śniadanie lub na kanapki do szkoły i pracy. Kminek posiada wiele prozdrowotnych cech, dlatego warto od czasu do czasu przygotować taki właśnie chleb.

Składniki:
500 g mąki pszennej, 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 50 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 0,5 l ciepłej wody, kminek do posypania, 1 jajko, margaryna do formy

Wykonanie:
Odmierzyć 0,5 l ciepłej wody. Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Pozostałą ilość wody wymieszać z obiema mąkami, solą i rozczynem z drożdży. Tak powstałe ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać do momentu, aż przestanie się kleić do rąk. Tortownicę natłuścić i włożyć do niej ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.
Ciasto przed pieczeniem posmarować odrobiną wody lub jajkiem i posypać odpowiednią według własnego uznania ilością kminku. Ciasto naciąć. Chleb z kminkiem piec 40 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.
Po upieczeniu chleb powinien stygnąć powoli, dzięki czemu uzyskamy ładnie popękaną skórkę.

Jeżeli jednak do chleba z kminkiem trudno nam się przekonać, to bez problemu możemy w powyższym przepisie zastosować mak, słonecznik lub inne ulubione dodatki.

Komentarze