Poniżej prezentuję przepis na chleb z kminkiem. Jest
to idealny chleb na śniadanie lub na kanapki do szkoły i pracy. Kminek posiada
wiele prozdrowotnych cech, dlatego warto od czasu do czasu przygotować taki właśnie
chleb.
Składniki:
500 g mąki pszennej, 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 50 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka soli, 0,5 l ciepłej wody, kminek do posypania, 1 jajko,
margaryna do formy
Wykonanie:
Odmierzyć 0,5 l ciepłej wody. Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki wody.
Pozostałą ilość wody wymieszać z obiema mąkami, solą i rozczynem z drożdży. Tak
powstałe ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około
30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać do
momentu, aż przestanie się kleić do rąk. Tortownicę natłuścić i włożyć do niej
ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30
minut.
Ciasto przed pieczeniem posmarować odrobiną wody lub jajkiem i posypać
odpowiednią według własnego uznania ilością kminku. Ciasto naciąć. Chleb z
kminkiem piec 40 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.
Po upieczeniu chleb powinien stygnąć powoli, dzięki czemu uzyskamy ładnie
popękaną skórkę.
Jeżeli jednak do
chleba z kminkiem trudno nam się przekonać, to bez problemu możemy w powyższym
przepisie zastosować mak, słonecznik lub inne ulubione dodatki.
Komentarze
Prześlij komentarz