Dzisiaj pragnę
Was zapoznać ze Staszkiem Strażakiem, który pracuje w tej branży już 10 lat i
był na nie jednej niebezpiecznej akcji. Mama martwi się o syna i jak jedzie na
trudną akcję modli się na różańcu, żeby synowi nic się nie stało. Ponieważ
zbliżały się Jego imieniny postanowiła upiec Ciasto „Pychotkę”, żeby sprawić mu
przyjemność, bo jest łasuchem i lubi bardzo słodycze. Czasami kiedy jest bardzo
zajęta kupuje jakieś inne ciasto w Nowej
Piekarni i jest bardzo zadowolona. Ale nie tym razem. Bo teraz zaprosiła na
poczęstunek narzeczoną Staszka i chce żeby ciasto „Pychotka było wyjątkowe.
Ciekawe czy będzie smakowało?
Ciasto „Pychotka” to: Dwa blaty rozpływającego się w ustach
ciasta czekoladowego przełożone kremem śmietankowo - waniliowym i dodatkową cienką
warstwą czekolady. I oczywiście polewa czekoladowa :-).
Uwaga: w składnikach podany jest przepis na 1 blat
czekoladowy. Trzeba upiec 2 takie same blaty. Jeśli posiadacie 2 takie same
formy o poniższych wymiarach ilość składników na blat wystarczy podwoić i upiec
oba blaty na raz, z termoobiegiem.
Składniki na 1 blat czekoladowy:
- 1/3 szklanki pszennej np. tortowej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g masła
- 30 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 1/4 szklanki kakao
- 1 duże jajko
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.
Jajko (bez rozdzielania na białko i żółtko) i cukier
ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać
masę czekoladową i dokładnie ubić (tą samą końcówką miksera). Dodawać
kwaśną śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do
połączenia się składników.
Formę o wymiarach 24 x 34cm wysmarować masłem i wyłożyć
papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać (ciasto będzie
gęste). Piec w temperaturze 160ºC przez około 13 minut lub do tzw. suchego
patyczka. Wyjąć, wystudzić.
W taki sam sposób i według powyższego przepisu upiec drugi
blat czekoladowy i wystudzić.
Krem śmietankowo - waniliowy:
- 900 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32 g)
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny
Żelatynę w proszku zalać 40 ml zimnej wody,
odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać,
mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali.
Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć
z palnika i lekko przestudzić.
W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę, serek
mascarpone, oba cukry. Ubić do utrzymania sztywnego, gęstego kremu.
Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę kremu
śmietankowego, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki kremu i znowu
wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do
masy kremowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.
Polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady deserowej, posiekanej na kawałki lub chocolate chips
- 40 g masła
- 60 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Masło i śmietanę kremówkę umieścić w garnuszku i podgrzać,
do roztopienia się masła. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i
odczekać, około 2 minut, następnie wymieszać do powstania gładkiego
sosu czekoladowego. Przestudzić.
Wykonanie:
Pierwszy blat czekoladowy położyć na tacy/w formie. Na niego
wyłożyć połowę kremu i wyrównać szpatułką (pozostały krem włożyć do lodówki).
Na krem wylać połowę polewy czekoladowej i wyrównać szpatułką. Schłodzić w
lodówce do momentu stężenia polewy (lub szybciej, przez chwilę w zamrażarce).
Ciasto wyjąć z lodówki i na stężałą polewę czekoladową wyłożyć resztę
schłodzonego kremu. Przykryć drugim blatem czekoladowym. Na wierzch wylać
resztę polewy czekoladowej i wyrównać.
Ciasto schłodzić i przechowywać w lodówce. Kroić ostrym
długim nożem maczanym co chwilę we wrzątku i wycieranym do sucha.
Smacznego :-).
Komentarze
Prześlij komentarz