Ciasto "Krówka".




     Przepis, który tutaj pragnę państwu teraz  zaprezentować jest na ciasto  miodowe przełożone masą budyniową i krówkową oraz posypane orzechami. Każdy łasuch nie oprze się widząc tak pyszne ciasto, lecz pochłonie od razu kilka kawałków.  „Krówka” bo taką ma nazwę jest bardzo słodka i sycąca. Przepadają za nią  przede wszystkim dzieci. Trzeba jednak wiedzieć, że nie od razu po zrobieniu ciasta można go spożyć. Musi poczekać przez ok. 3-4 dni w lodówce żeby się nadawało do jedzenia, bo z początku jest twarde i kruche. Kiedy pobędzie poza lodówką staje  się dobre do spożycia.  Z czasem mięknie i robi się rozpływające w ustach. Taką właśnie krówkę pychotkę  bardzo lubimy. Są jednak osoby, które nie potrafią czekać, bo mają napięte terminy, bo  są zapracowane, wtedy powinny skorzystać z usług Nowej Piekarni, gdzie  można kupić gotową „Krówkę”.



Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • ½ szklanki cukru (= 100g)
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki wody

Masa budyniowa:

  • 550ml mleka
  • ¾ szklanki cukru (= 150g)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 żółtko
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej (15g)
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (15g)
  • 250g masła

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • 300g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową (według punktu 2 i 3), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
  2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w formie prostokątnej (o wymiarach około 35x 24cm). Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minuy w temperaturze 180°C. Po upieczeniu placki pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować masę budyniową. Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniem, żółtkiem i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  4. Orzechy włoskie posiekać.
  5. Do formy przełożyć 1 placek. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową orzechów. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Kolejno rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą orzechów.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml


Komentarze