Przepis, który
tutaj pragnę państwu teraz zaprezentować
jest na ciasto miodowe przełożone masą
budyniową i krówkową oraz posypane orzechami. Każdy łasuch nie oprze się widząc
tak pyszne ciasto, lecz pochłonie od razu kilka kawałków. „Krówka” bo taką ma nazwę jest bardzo słodka i
sycąca. Przepadają za nią przede
wszystkim dzieci. Trzeba jednak wiedzieć, że nie od razu po zrobieniu ciasta
można go spożyć. Musi poczekać przez ok. 3-4 dni w lodówce żeby się nadawało do
jedzenia, bo z początku jest twarde i kruche. Kiedy pobędzie poza lodówką
staje się dobre do spożycia. Z czasem mięknie i robi się rozpływające w
ustach. Taką właśnie krówkę pychotkę bardzo lubimy. Są jednak osoby, które nie
potrafią czekać, bo mają napięte terminy, bo są zapracowane, wtedy powinny skorzystać z
usług Nowej Piekarni, gdzie można kupić
gotową „Krówkę”.
Składniki:
Ciasto miodowe:
Ciasto miodowe:
- 500g mąki pszennej
- 250g margaryny
- ½ szklanki cukru (= 100g)
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki wody
Masa budyniowa:
- 550ml mleka
- ¾ szklanki cukru (= 150g)
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 żółtko
- 1 kopiata łyżka mąki pszennej (15g)
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (15g)
- 250g masła
Dodatkowo:
- 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
- 300g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową (według punktu 2 i 3), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
- Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w formie prostokątnej (o wymiarach około 35x 24cm). Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minuy w temperaturze 180°C. Po upieczeniu placki pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę budyniową. Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniem, żółtkiem i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
- Orzechy włoskie posiekać.
- Do formy przełożyć 1 placek. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową orzechów. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Kolejno rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą orzechów.
Smacznego.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml
Komentarze
Prześlij komentarz