Ciasto łasuch


  Ciasto Łasuch jest to deser dla osób, które lubią czekoladowe słodkości. Ciasto łasuch robi się warstwowo. Kakaowy spód wyłożyć trzeba bitą śmietaną, a potem czekoladową masą z pokruszonymi herbatnikami. Deser zwieńczony jest biszkoptem i resztą bitej śmietany polanej roztopioną czekoladą. Przepis oraz składniki na ciasto Łasuch zamieszczam poniżej.
Składniki:
- jeden biszkopt czekoladowy z sześciu jaj;
- opakowanie kostki do pieczenia Kasia;
- jeden litr śmietany kremówki
- pół szklanki mleka;
- szklanka cukru;
- półtorej szklanki mleka w proszku;
- trzy łyżki kakao
- opakowanie wafli;
- opakowanie bakalii;
  Przejdźmy do przygotowania naszego ciasta. Na początku biszkopt czekoladowy musimy przekroić na pół. Ubijamy kremówkę, dodając ewentualnie cukier puder. Żeby mieć pewność, że kremówka będzie miała idealną konsystencję, możemy dodać odrobinę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie. Kolejnym krokiem jest zagotować Kasię, cukier i mleko. Następnie to studzimy, dodać do tego kakao i wymieszać. Potem dodajemy drobno pokruszone wafle oraz ponownie dobrze musimy wymieszać naszą masę. Teraz dodajemy mleko w proszku oraz dobrze to ucieramy. Masę czekoladową przelewamy na blachę wyłożoną pergaminem i odstawiamy żeby całkowicie nam to zastygło. Czas na wyłożenie na spód biszkoptowy połowy bitej śmietany. Na to kładziemy wkładkę czekoladową, przykrywamy pozostałym biszkoptem i wierzch smarujemy resztą bitej śmietany. Żeby ozdobić nasze ciasto łasuch możemy użyć kakao lub rozpuszczoną czekoladę.
  Smacznego!

Komentarze