Ciasto Łasuch jest to deser dla osób,
które lubią czekoladowe słodkości. Ciasto łasuch robi się
warstwowo. Kakaowy spód wyłożyć trzeba bitą śmietaną, a potem
czekoladową masą z pokruszonymi herbatnikami. Deser zwieńczony
jest biszkoptem i resztą bitej śmietany polanej roztopioną
czekoladą. Przepis oraz składniki na ciasto Łasuch zamieszczam
poniżej.
Składniki:
- jeden biszkopt czekoladowy z sześciu
jaj;
- opakowanie kostki do pieczenia Kasia;
- jeden litr śmietany kremówki
- pół szklanki mleka;
- szklanka cukru;
- półtorej szklanki mleka w proszku;
- trzy łyżki kakao
- opakowanie wafli;
- opakowanie bakalii;
Przejdźmy do przygotowania naszego
ciasta. Na początku biszkopt czekoladowy musimy przekroić na pół.
Ubijamy kremówkę, dodając ewentualnie cukier puder. Żeby mieć
pewność, że kremówka będzie miała idealną konsystencję,
możemy dodać odrobinę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie.
Kolejnym krokiem jest zagotować Kasię, cukier i mleko. Następnie
to studzimy, dodać do tego kakao i wymieszać. Potem dodajemy drobno
pokruszone wafle oraz ponownie dobrze musimy wymieszać naszą masę.
Teraz dodajemy mleko w proszku oraz dobrze to ucieramy. Masę
czekoladową przelewamy na blachę wyłożoną pergaminem i
odstawiamy żeby całkowicie nam to zastygło. Czas na wyłożenie na
spód biszkoptowy połowy bitej śmietany. Na to kładziemy wkładkę
czekoladową, przykrywamy pozostałym biszkoptem i wierzch smarujemy
resztą bitej śmietany. Żeby ozdobić nasze ciasto łasuch możemy
użyć kakao lub rozpuszczoną czekoladę.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz