Niedawno byłam na
uroczystości Chrzcin u mojej kuzynki. Tam przy stole poznałam Janka. który jest bardzo dobrym gospodarzem i nie tylko, umie upiec dobre ciasto i bardzo smaczny
chleb. Rozmawialiśmy o stosowaniu diety na co dzień. Przestrzegałam Go żeby nie
jadł często ciasta "Krówka", ciasta Pychotka". Ciasta
"Łasuch" i żeby nie wyjadał z tortu dla dzieci i tortu
"Miś". Śmiał się ze mnie bo dobrze zna zasady zdrowego odżywiania się
i ściśle przestrzega diety. Dał mi na odchodne bardzo fajny przepis na dobry i
bardzo zdrowy chleb, który teraz Wam prezentuje.
Składniki :
80g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%
260g mąka żytnia typ 720150g mąka pszenna typ 750
85g siemię lniane (do zmielenia)
10g sól
480g woda
40g siemię lniane (nie zmielone - do zdobienia)
20g mąka żytnia typ 720 (do kleiku / zdobienia)
Jak sama nazwa wskazuje jest to chleb z
dodatkiem siemienia lnianego , to jednak aby zwiększyć przyswajalność
wielonienasyconych kwasów tłuszczowych , błonnika , białek , witamin z grupy B
oraz magnezu , wapnia ,żelaza i cynku zdecydowałem się zmielić użyte nasiona
lnu zwyczajnego. Bardzo ciekawą charakterystyczną cechą pieczywa z dodatkiem
moczonego lnu jest jego miękisz , który ze względu na śluz jaki zawiera len
nabiera równomiernej , mniejszej porowatości nawet przy dużej hydracji ciasta.
Smak oczywiście także nie pozostawia złudzeń , że nie jest to chleb przeciętny.
Dodatkowo mój bochenek zdobiłem całymi ziarnami siemienia lnianego
"mocowanymi" przy pomocy kleiku z mąki żytniej. Samo ciasto to 70/30
P/Ż , czyli stosunek 70% mąki żytniej zakwaszonej do 30% mąki pszennej.
1 faza : półkwas
80g zakwas żytni80g woda o temp. 24oC
80g mąka żytnia typ 720
zakwas dokładnie
rozprowadź w wodzie dodaj mąkę , starannie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem
do fermentacji na 8 godzin
2 faza : kwas pełny i
namaczanka zmielonego siemienia lnianego
kwas pełny:
240g półkwas (cała faza
poprzednia)160g woda o temp 28oC
120g mąka żytnia typ 720
postępuj ze składnikami
identycznie jak w fazie poprzedniej i pozostaw w ciepłym miejscu pod
przykryciem na 8-10 godzin
namaczanka z siemienia
lnianego :
85g siemienia lnianego
200g gorącej wody
siemię lniane zmiel w
młynku do kawy lub w moździerzu następnie zalej gorącą wodą
i pozostaw na taki sam czas jak całą 2 fazę (8-10 godzin)
520g kwas pełny z poprzedniej fazy
10g sól
285g namaczanka z siemienia lnianego
60g mąka żytnia typ 720
150g maka pszenna typ 750
Najpierw dokładnie
rozprowadź sól w kwasie , dodaj całą namaczankę z siemienia lnianego i mieszaj
2-3
minuty , następnie dodaj
mąki i mieszaj wszystkie składniki ciasta 10 minut. Przełóż szpatułką bardzo
luźne ciasto do formy , uformuj aby nie utworzyły się nisze i pozostaw do
rozrostu końcowego , który będzie trwał 2-3 godziny.
40g woda
20g maka zytnia typ 720
40g siemię lniane (nie zmielone)
Kiedy ciasto osiągnie
pełny rozrost przygotuj kleik z mąki i wody poprzez bardzo dokładnie
wymieszanie tak , aby nie było grudek i takim kleikiem przy pomocy pędzelka
posmaruj wierzch ciasta . Następnie posyp ciasto ziarnem siemienia i bardzo
delikatnie wygładź pędzlem.
Wypiekaj z zaparowaniem w
temperaturze 230oC przez około 5 minut i następnie 35 minut w temperaturze
190oC. Ilość użytej wody do całego procesu może wahać +_ 10% w zależności od
stopnia zmielenia siemienia lnianego.
Komentarze
Prześlij komentarz