Chleb żytni
lniany to połączenie dwóch składników, które są bardzo cenne
dla naszego organizmu. A mianowicie żyta oraz lnu. Jest to powrót
do tradycyjnych wypieków. Nie zawsze się spotyka w piekarniach
chleb z lnem, a co dopiero połączenie żyta oraz lnu. Dlatego chce
was zaprosić do zrobienia własnego chleba żytniego z lnem.
Składniki oraz przygotowanie zamieszczam na dole.
Składniki:
- 80 dag żytniej
mąki;
- 5 dag świeżych
drożdży;
- jedno jajko;
- ciepła woda;
- 1/3 szklanki
oliwy z oliwek;
- łyżka cukru;
- łyżka soli;
- pół szklanki
siemienia lnianego;
- białko z
jajka do posmarowania;
- garść
ziarenek dyni;
Na początku
przygotowujemy rozczyn ze świeżych drożdży. Aby to zrobić musimy
rozpuścić je w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Czekamy, żeby
one nam urosły. Dodajemy mąkę, sól, jajko, oliwę z oliwek,
siemię lniane, jeżeli będzie taka potrzeba to dodajemy wodę, i
rozrobimy ciasto ugniatając długo i wtłaczając w nie powietrze.
Pozostawiamy je, żeby ono nam wyrosło w ciepłym miejscu przez
kwadrans, po tym czasie jeszcze raz je ugniatamy i ponownie
odstawiamy, żeby nam wyrosło na około dwie godziny. Jak już
ciasto nam wyrośnie to, wykładamy na blachę pokrytą papierem do
pieczenia i formujemy dowolny kształt.
Na koniec
smarujemy białkiem i ozdobimy pestkami dyni.
Pieczemy w
temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Po tym
czasie można wyciągnąć od razu ale i można pozostawić w
otwartym piekarniku. I mamy chleb żytni lniany.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz