Chleb razowy ze słonecznikiem na zakwasie żurowym

Dziś prezentuję przepis na chleb razowy ze słonecznikiem. W tym przepisie drożdże i zwykły zakwas są zastąpione zakwasem powstałym z wymieszania mąki żytniej razowej z żurem. Walory zdrowotne chleba razowego ze słonecznikiem są powszechnie znane. Dodatek naturalnego żuru wzmacnia te walory, a to za sprawą kwasu mlekowego w nim zawartego, posiadającego działanie przeciwnowotworowe. Żur zawiera też szereg witamin z grupy B, które są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.

Składniki na zakwas:
1 szklanka mąki żytniej razowej, żur
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki żytniej razowej, 2 szklanki mąki pszennej razowej, 3 szklanki letniej wody, sól, 3 łyżeczki słonecznika

Wykonanie:
Do mąki dodać tyle żuru, aby po wymieszaniu otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce na dobę do wyrośnięcia.
Gotowy zaczyn żurowy rozrobić letnią wodą, następnie połączyć z pozostałymi składnikami oprócz słonecznika i bardzo dokładnie wyrobić. Z gotowego ciasta uformować okrągły bochenek, posypując go mąką. Następnie zwilżoną dłonią wygładzić powierzchnię, posmarować rozkłóconym z wodą jajkiem i dopiero posypać słonecznikiem. Bochenek przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Chleb piec 60 minut w temperaturze 200 stopni.

Zdrowa i zrównoważona dieta to podstawa naszego dobrego funkcjonowania. Pełnowartościowe pieczywo jest ważnym ogniwem w takiej diecie. Dlatego warto urozmaicić codzienne pożywienie o chleb razowy ze słonecznikiem.

Komentarze