Dziś prezentuję przepis na chleb razowy ze słonecznikiem.
W tym przepisie drożdże i zwykły zakwas są zastąpione zakwasem powstałym z
wymieszania mąki żytniej razowej z żurem. Walory zdrowotne chleba razowego ze
słonecznikiem są powszechnie znane. Dodatek naturalnego żuru wzmacnia te
walory, a to za sprawą kwasu mlekowego w nim zawartego, posiadającego działanie
przeciwnowotworowe. Żur zawiera też szereg witamin z grupy B, które są niezbędne
w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.
Składniki na zakwas:
1 szklanka mąki żytniej razowej, żur
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki żytniej razowej, 2 szklanki mąki pszennej razowej, 3
szklanki letniej wody, sól, 3 łyżeczki słonecznika
Wykonanie:
Do mąki dodać tyle żuru, aby po wymieszaniu otrzymać konsystencję gęstej
śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce na dobę do wyrośnięcia.
Gotowy zaczyn żurowy rozrobić letnią wodą, następnie połączyć z pozostałymi
składnikami oprócz słonecznika i bardzo dokładnie wyrobić. Z gotowego ciasta
uformować okrągły bochenek, posypując go mąką. Następnie zwilżoną dłonią
wygładzić powierzchnię, posmarować rozkłóconym z wodą jajkiem i dopiero posypać
słonecznikiem. Bochenek przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
na 30 minut. Chleb piec 60 minut w temperaturze 200 stopni.
Zdrowa i
zrównoważona dieta to podstawa naszego dobrego funkcjonowania. Pełnowartościowe
pieczywo jest ważnym ogniwem w takiej diecie. Dlatego warto urozmaicić
codzienne pożywienie o chleb razowy ze słonecznikiem.
Komentarze
Prześlij komentarz