Chleb razowy ze słonecznikiem na zakwasie...
To wybór, którego nigdy nie będziesz żałował.
Pieczywo z pełnego ziarna zawiera wszystkie elementy ziarna, w związku z tym jest bogatym źródłem błonnika, węglowodanów złożonych, witamin z grupy B, oraz składników mineralnych. Chleb razowy ze słonecznikiem jest bardziej syty, łagodzi apetyt, chroni przed otyłością, nowotworami, przyśpiesza trawienie, likwiduje zaparcia.
To wybór, którego nigdy nie będziesz żałował.
Pieczywo z pełnego ziarna zawiera wszystkie elementy ziarna, w związku z tym jest bogatym źródłem błonnika, węglowodanów złożonych, witamin z grupy B, oraz składników mineralnych. Chleb razowy ze słonecznikiem jest bardziej syty, łagodzi apetyt, chroni przed otyłością, nowotworami, przyśpiesza trawienie, likwiduje zaparcia.
Taki chleb znajdziesz w Nowej Piekarni, bo im przyświeca
cel „Zdrową żywność jem, bo wiem co jem”.
Zachęcam również Państwa do spróbowania i upieczenia swojego własnego chleba.
Zachęcam również Państwa do spróbowania i upieczenia swojego własnego chleba.
Z Tego przepisu ,
który teraz prezentuje powstanie chleb 1.3 kg., którego forma Keksówka powinna
mieć wymiary: 30x15 cm. A na dno piecyka dobrze włożyć garnek z zimną wodą i
pozostawić na czas pieczenia, to spowoduje, że chleb zbytnio się nie spiecze. Życzę powodzenia i do dzieła.
Ciasto
chlebowe:- 250 g mąki pszennej razowej (typ 2000);
- 250 g mąki pszennej (typ 650);
- 200 ml letniej, przegotowanej wody;
- 1 łyżka soli;
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika.
Dodatkowo:
- 1/2 łyżki masła;
- 1/4 szklanki bułki tartej.
- 1 łyżka ziaren słonecznika do posypania po wierzchu.
Sposób przygotowania:
- W misce przeznaczonej do robienia ciasta wymieszać ze sobą składniki zaczynu: tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce na 8 - 10 godzin.
- tj. obie
mąki, wodę, sól, i dobrze wyrobić.
- Formę na ciasto – może to być Keksówka wysmarować masłem i dokładnie obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej keksówki przelać ciasto (powinno sięgać do 3/4 wysokości blachy), przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez kolejne 40 minut. Gdyby chleb zbytnio się przypiekał na wierzchu można, na 25 minut przed końcem pieczenia, zmienić ustawienia piekarnika na samą grzałkę dolną.
- Wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz