Ciasto łasuch to odpowiedni wypiek na każdą porę, a
już na pewno na słotne dni, kiedy to potrzebujemy dodatkowej energii. Ciasto
łasuch, na którego przepis prezentuje poniżej, zapewni wszystkim łasuchom moc smakowitych wrażeń.
Składniki ciasta:
280 g mąki, 110 g drobnego cukru, 1 żółtko, 1 jajko, 185 g masła, 1
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4
łyżeczki kakao
Do nasączenia:
5 łyżeczek słodkiego kakao, 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 125
ml wrzątku
Składniki kremu:
150 g orzechów włoskich, 110 g mleka w proszku, 300 g masła, 6 łyżeczek
cukru pudru, 4 łyżki miodu, 185 g śmietany kremówki 30%
Dodatkowo: około 15 dużych okrągłych biszkoptów, 150 g kajmaku
Składniki polewy:
50 g mlecznej czekolady, 50 g gorzkiej czekolady, 50 g masła, 80 g drobno
posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
1. Składniki ciasta (z wyjątkiem kakao) zagnieść na jednolitą masę.
Następnie podzielić na 3 równe części, a do jednej z nich dodać kakao i
ponownie zagnieść. Ciasta wstawić do zamrażalnika na 10 minut. Piekarnik
nagrzać do temperatury 180 stopni. Dno formy o wymiarach 19 x 28 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować do wielkości formy.
Nawinąć na oprószony mąką wałek i przełożyć do formy. Piec 15 minut. Podobnie
uczynić z pozostałymi częściami.
2. Kakao i kawę rozpuścić we wrzątku, wystudzić i delikatnie nasączyć
każdy placek.
3. Masło na krem roztopić z cukrem pudrem i wystudzić. Orzechy prażyć na
suchej patelni na wolnym ogniu przez kilka minut do momentu wydzielania się zapachu,
wystudzić, wymieszać z miodem i zemleć w maszynce na gęstą pastę. Pastę i
roztopione masło miksować na wolnych obrotach. Stopniowo cienką strużką wlewać
kremówkę, cały czas miksując. Gdy masa się połączy, dodać mleko w proszku i
miksować na wysokich obrotach do uzyskania gęstego kremu.
4. Pierwszy jasny placek ułożyć w formie wyłożonej folią lub papierem do
pieczenia. Rozsmarować na nim połowę kremu i przykryć plackiem kakaowym. Na nim
rozsmarować kajmak, następnie ułożyć biszkopty. Na biszkoptach rozsmarować
drugą połowę kremu i przykryć jasnym plackiem nasączoną stroną do dołu. Całość
docisnąć dłonią i wstawić na godzinę do lodówki.
5. Na garnuszku z gotującą się wodą ustawić żaroodporne naczynie.
Przełożyć do niego obie czekolady i masło. Mieszać do powstania gładkiej masy.
Polewę od razu rozsmarować po wierzchu ciasta i posypać orzechami. Gdy polewa przestygnie, wstawić ciasto do lodówki.
Ciasto łasuch
najlepiej smakuje na drugi dzień. Około pół godziny przed podaniem dobrze jest
wyciągnąć ciasto z lodówki, aby krem nieco zmiękł.
Komentarze
Prześlij komentarz