Wyjątkowa słodycz, czyli ciasto "Łasuch"

Ciasto łasuch to odpowiedni wypiek na każdą porę, a już na pewno na słotne dni, kiedy to potrzebujemy dodatkowej energii. Ciasto łasuch, na którego przepis prezentuje poniżej, zapewni wszystkim łasuchom moc smakowitych wrażeń.

Składniki ciasta:
280 g mąki, 110 g drobnego cukru, 1 żółtko, 1 jajko, 185 g masła, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki kakao
Do nasączenia:
5 łyżeczek słodkiego kakao, 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 125 ml wrzątku
Składniki kremu:
150 g orzechów włoskich, 110 g mleka w proszku, 300 g masła, 6 łyżeczek cukru pudru, 4 łyżki miodu, 185 g śmietany kremówki 30%
Dodatkowo: około 15 dużych okrągłych biszkoptów, 150 g kajmaku
Składniki polewy:
50 g mlecznej czekolady, 50 g gorzkiej czekolady, 50 g masła, 80 g drobno posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:
1. Składniki ciasta (z wyjątkiem kakao) zagnieść na jednolitą masę. Następnie podzielić na 3 równe części, a do jednej z nich dodać kakao i ponownie zagnieść. Ciasta wstawić do zamrażalnika na 10 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Dno formy o wymiarach 19 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować do wielkości formy. Nawinąć na oprószony mąką wałek i przełożyć do formy. Piec 15 minut. Podobnie uczynić z pozostałymi częściami.
2. Kakao i kawę rozpuścić we wrzątku, wystudzić i delikatnie nasączyć każdy placek.
3. Masło na krem roztopić z cukrem pudrem i wystudzić. Orzechy prażyć na suchej patelni na wolnym ogniu przez kilka minut do momentu wydzielania się zapachu, wystudzić, wymieszać z miodem i zemleć w maszynce na gęstą pastę. Pastę i roztopione masło miksować na wolnych obrotach. Stopniowo cienką strużką wlewać kremówkę, cały czas miksując. Gdy masa się połączy, dodać mleko w proszku i miksować na wysokich obrotach do uzyskania gęstego kremu.
4. Pierwszy jasny placek ułożyć w formie wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim połowę kremu i przykryć plackiem kakaowym. Na nim rozsmarować kajmak, następnie ułożyć biszkopty. Na biszkoptach rozsmarować drugą połowę kremu i przykryć jasnym plackiem nasączoną stroną do dołu. Całość docisnąć dłonią i wstawić na godzinę do lodówki.
5. Na garnuszku z gotującą się wodą ustawić żaroodporne naczynie. Przełożyć do niego obie czekolady i masło. Mieszać do powstania gładkiej masy. Polewę od razu rozsmarować po wierzchu ciasta i posypać orzechami. Gdy polewa przestygnie, wstawić ciasto do lodówki.

Ciasto łasuch najlepiej smakuje na drugi dzień. Około pół godziny przed podaniem dobrze jest wyciągnąć ciasto z lodówki, aby krem nieco zmiękł.

Komentarze