Torty Twoich Marzeń. Tak nazywa się dział w Nowej
Piekarni z Łukowa, przedstawiający bogatą ofertę tych wyjątkowych słodkości. Jest
wśród nich także tort czekoladowy, a wiadomo, że jest to jedna z
najpopularniejszych odmian tego wspaniałego deseru. Na niniejszym blogu można odnaleźć
kilka przepisów na tort czekoladowy, a poniżej prezentuję kolejny, bo jak wiadomo,
im więcej tym lepiej. Tym razem jest to tort czekoladowy przełamany nutą
konfitury morelowej.
Składniki:
150 g gorzkiej czekolady, 150 g masła, 2/3 szklanki cukru, 1 cukier
waniliowy, 6 jaj, 1 szklanka mąki, szczypta soli, 300 ml konfitury morelowej, 1
łyżka soku z cytryny, 200 g czekolady deserowej, 3 łyżki śmietany
Wykonanie:
Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Odłożyć
po 1 łyżce cukru i masła. Pozostałe masło, cukier i cukier waniliowy zmiksować
na puszystą masę. Nadal miksując, dodawać kolejno żółtka (białka odstawić, będą
potrzebne na pianę).
Masę maślaną wymieszać z przestudzoną czekoladą. Wsypać mąkę i sól.
Zmiksować na gładkie ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po
łyżce do ciasta, delikatnie mieszając.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć
na nią ciasto. Piec około 40 – 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto
wystudzić.
Konfiturę morelową podgrzać z sokiem z cytryny i przetrzeć przez sito.
Ciasto przekroić na dwa blaty. Na wierzchu dolnego spodu rozsmarować konfiturę,
przykryć drugim blatem. Wierzch i boki posmarować cienką warstwą konfitury.
Czekoladę deserową połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Następnie
dodać odłożone cukier i masło, dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać
śmietanę. Ponownie podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania. Gorącą polewę
rozsmarować po całym torcie. Odstawić do zastygnięcia.
Uwielbiam torty
czekoladowe. Mogą to być zarówno torty przekładane kilkoma warstwami kremu lub,
tak jak z powyższego przepisu, jedną warstwą konfitury morelowej. Wszystkie smakują
równie dobrze.
Komentarze
Prześlij komentarz