Dziś kolejna odsłona serialu o sernikach. Nie ma chyba
innego ciasta, tak bardzo zakorzenionego w naszej kulinarnej tradycji. Powstało
tysiące przepisów na ten wyjątkowy wypiek i wciąż powstają nowe. Poniżej kolejny
przepis na sernik, którego głównymi składnikami są serek Capri i jogurt grecki.
Składniki:
4 jajka, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżka miękkiego
masła, 440 g serka Capri, 330 g jogurtu greckiego, 100 g rodzynek, 40 g budyniu
waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kaszy manny, 100 g
mlecznej czekolady, 1 łyżka śmietany 18%, masło i bułka tarta do tortownicy
Wykonanie:
Serek Capri zemleć. Jajka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na gładką
masę. Następnie dodać miękkie masło, zmielony serek, oraz jogurt grecki. Składniki
na ciasto można zmiksować mikserem na wysokich obrotach przez 5 minut.
Rodzynki sparzyć, osączyć na sicie i wymieszać z budyniem, proszkiem do
pieczenia i kaszą manną. Dodać do ciasta i krótko zmiksować.
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Przelać do niej ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 – 50 minut.
Po upieczeniu sernik ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać 1 łyżkę śmietany i wymieszać.
Ciepłą polewę wylać na wierzch ciasta i równo rozprowadzić. Sernik odstawić do
zastygnięcia polewy.
Serek Capri powstaje
na bazie serwatki. Posiada dużo walorów odżywczych, dlatego warto wypróbować go
w przygotowaniu różnych potraw. Sernik Capri z rodzynkami to delikatna i rozpływająca
się w ustach słodycz, która powinna zadowolić smakoszy wypieków z serem.
Komentarze
Prześlij komentarz