Sernik Capri z rodzynkami

Dziś kolejna odsłona serialu o sernikach. Nie ma chyba innego ciasta, tak bardzo zakorzenionego w naszej kulinarnej tradycji. Powstało tysiące przepisów na ten wyjątkowy wypiek i wciąż powstają nowe. Poniżej kolejny przepis na sernik, którego głównymi składnikami są serek Capri i jogurt grecki.

Składniki:
4 jajka, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżka miękkiego masła, 440 g serka Capri, 330 g jogurtu greckiego, 100 g rodzynek, 40 g budyniu waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kaszy manny, 100 g mlecznej czekolady, 1 łyżka śmietany 18%, masło i bułka tarta do tortownicy

Wykonanie:
Serek Capri zemleć. Jajka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na gładką masę. Następnie dodać miękkie masło, zmielony serek, oraz jogurt grecki. Składniki na ciasto można zmiksować mikserem na wysokich obrotach przez 5 minut.
Rodzynki sparzyć, osączyć na sicie i wymieszać z budyniem, proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Dodać do ciasta i krótko zmiksować.
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać do niej ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 – 50 minut. Po upieczeniu sernik ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać 1 łyżkę śmietany i wymieszać. Ciepłą polewę wylać na wierzch ciasta i równo rozprowadzić. Sernik odstawić do zastygnięcia polewy.

Serek Capri powstaje na bazie serwatki. Posiada dużo walorów odżywczych, dlatego warto wypróbować go w przygotowaniu różnych potraw. Sernik Capri z rodzynkami to delikatna i rozpływająca się w ustach słodycz, która powinna zadowolić smakoszy wypieków z serem.

Komentarze