Doskonały makowiec królewski

Dziś coś dla wielbicieli maku. Poniżej prezentuję przepis na makowiec królewski, który przygotowywany jest w nieco inny sposób, bo w formie rolady. Oddzielnie pieczony jest biszkopt, oddzielnie przygotowywana jest masa makowa, a po uformowaniu w roladę, ciasto wkładane jest do lodówki. A dlaczego makowiec królewski? Bo z wieloma dodatkami. Orzechy, rodzynki, powidła, miód i kakao, w połączeniu z masą makową i biszkoptem, stanowią wspaniały wypiek.

Składniki na ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 8 żółtek, 4 białka, cukier puder do obsypania ściereczki
Składniki na masę makową:
1,5 szklanki maku, 100 g zmielonych orzechów włoskich, 2/3 szklanki cukru, 2 łyżki miodu, 1 łyżka kakao, 2 – 3 łyżki powideł śliwkowych, 50 g masła, 5 łyżek śmietany kremówki, 50 g rodzynek, 1 kieliszek rumu, 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy

Wykonanie:
Białka ubić, dodając stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka, przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić na grubość około 1 cm. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt wyjąć, ostudzić. Przełożyć na posypaną cukrem pudrem ściereczkę, usunąć papier do pieczenia i przykryć drugą wilgotną ściereczką.
Mak opłukać, zalać wodą, gotować 30 minut na małym ogniu. Odcedzić, zemleć trzykrotnie w maszynce. Rodzynki namoczyć w rumie. Mak zmiksować na jednolitą masę z cukrem, orzechami, miodem, powidłami, skórką z pomarańczy, kakao i śmietaną. Na patelni roztopić masło, dodać masę makową. Mieszając, smażyć 2 – 3 minuty. Dodać rodzynki, ostudzić.
Biszkopt posmarować masą makową, zwinąć roladę. Ściśle owinąć w folię, włożyć na 60 minut do lodówki. Po tym czasie można udekorować lukrem i posypką.

Makowiec królewski to tradycyjny przysmak kojarzony głownie ze świętami. Warto jednak pokusić się o przygotowanie tego wyjątkowego wypieku również na inne okazje.

Komentarze