Dziś coś dla wielbicieli maku. Poniżej prezentuję
przepis na makowiec królewski, który przygotowywany jest w nieco inny sposób,
bo w formie rolady. Oddzielnie pieczony jest biszkopt, oddzielnie
przygotowywana jest masa makowa, a po uformowaniu w roladę, ciasto wkładane
jest do lodówki. A dlaczego makowiec królewski? Bo z wieloma dodatkami.
Orzechy, rodzynki, powidła, miód i kakao, w połączeniu z masą makową i
biszkoptem, stanowią wspaniały wypiek.
Składniki na ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki
cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 8 żółtek, 4 białka, cukier puder do obsypania
ściereczki
Składniki na masę makową:
1,5 szklanki maku, 100 g zmielonych orzechów włoskich, 2/3 szklanki
cukru, 2 łyżki miodu, 1 łyżka kakao, 2 – 3 łyżki powideł śliwkowych, 50 g
masła, 5 łyżek śmietany kremówki, 50 g rodzynek, 1 kieliszek rumu, 1
łyżeczka skórki startej z pomarańczy
Wykonanie:
Białka ubić, dodając stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Następnie
dodać żółtka, przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na
dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić na grubość około 1
cm. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt wyjąć, ostudzić.
Przełożyć na posypaną cukrem pudrem ściereczkę, usunąć papier do pieczenia i przykryć
drugą wilgotną ściereczką.
Mak opłukać, zalać wodą, gotować 30 minut na małym ogniu. Odcedzić,
zemleć trzykrotnie w maszynce. Rodzynki namoczyć w rumie. Mak zmiksować na
jednolitą masę z cukrem, orzechami, miodem, powidłami, skórką z pomarańczy,
kakao i śmietaną. Na patelni roztopić masło, dodać masę makową. Mieszając,
smażyć 2 – 3 minuty. Dodać rodzynki, ostudzić.
Biszkopt posmarować masą makową, zwinąć roladę. Ściśle owinąć w folię,
włożyć na 60 minut do lodówki. Po tym czasie można udekorować lukrem i posypką.
Makowiec
królewski to tradycyjny przysmak kojarzony głownie ze świętami. Warto jednak
pokusić się o przygotowanie tego wyjątkowego wypieku również na inne okazje.
Komentarze
Prześlij komentarz