Dziś prezentuję przepis na chleb dobry. Chleb dobry,
bo z dodatkiem orzechów. Jest to idealna propozycja dla osób poszukujących
nowych smaków pieczywa. Orzechy włoskie, rodzynki i miód wspaniale się
uzupełniają, dzięki czemu chleb dobry posiada ciekawy smak i jest doskonałą
odskocznią od codziennego pieczywa.
Składniki:
3 dag drożdży, 2 łyżeczki cukru, 30 ml mleka, 3 szklanki mąki żytniej, 3
szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 10 dag tłuszczu, 3 łyżki cukru, 3
łyżki płynnego miodu, 2 jajka, 10 dag grubo posiekanych orzechów włoskich, 10
dag rodzynek
Wykonanie:
Przygotować rozczyn drożdży z cukrem i letnim mlekiem. Oba rodzaje mąki
wymieszać i połączyć z tłuszczem. Dodać miód, cukier i rozkłócone jajka.
Wlać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Wyrobić, dodając orzechy i
rodzynki. Z ciasta uformować dwa chlebki, przełożyć do natłuszczonych foremek i
ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni,
następnie dopiekać 20 minut w temperaturze 175 – 180 stopni. Wyjąć z
foremek, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wystygnięcia.
Moda na domowy
wypiek chleba utrzymuje się już od dłuższego czasu. Widać to po ilości
przepisów publikowanych w Internecie oraz książkach i gazetach. Warto
wykorzystać te możliwości i pokusić się o taki domowy, zgodny z naszymi
upodobaniami, chleb dobry.
Komentarze
Prześlij komentarz