Chleb dobry z orzechami

Dziś prezentuję przepis na chleb dobry. Chleb dobry, bo z dodatkiem orzechów. Jest to idealna propozycja dla osób poszukujących nowych smaków pieczywa. Orzechy włoskie, rodzynki i miód wspaniale się uzupełniają, dzięki czemu chleb dobry posiada ciekawy smak i jest doskonałą odskocznią od codziennego pieczywa.

Składniki:
3 dag drożdży, 2 łyżeczki cukru, 30 ml mleka, 3 szklanki mąki żytniej, 3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 10 dag tłuszczu, 3 łyżki cukru, 3 łyżki płynnego miodu, 2 jajka, 10 dag grubo posiekanych orzechów włoskich, 10 dag rodzynek

Wykonanie:
Przygotować rozczyn drożdży z cukrem i letnim mlekiem. Oba rodzaje mąki wymieszać i połączyć z tłuszczem. Dodać miód, cukier i rozkłócone jajka. Wlać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Wyrobić, dodając orzechy i rodzynki. Z ciasta uformować dwa chlebki, przełożyć do natłuszczonych foremek i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni, następnie dopiekać 20 minut w temperaturze 175 – 180 stopni. Wyjąć z foremek, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wystygnięcia.

Moda na domowy wypiek chleba utrzymuje się już od dłuższego czasu. Widać to po ilości przepisów publikowanych w Internecie oraz książkach i gazetach. Warto wykorzystać te możliwości i pokusić się o taki domowy, zgodny z naszymi upodobaniami, chleb dobry.

Komentarze