Kiedyś tak często używana do
wypieku chleba mąka żytnia, z upływem czasu zastępowana była coraz częściej
mąką pszenną. Na szczęście znów zaczęto doceniać liczne wartości odżywcze i
walory zdrowotne tej mąki. Pieczywo żytnie zaczęto również wzbogacać i
urozmaicać dodając do niego różne wartościowe ziarna. Przykładem takiego bardzo
zdrowego pieczywa jest chleb żytni lniany, łatwo dostępny w wielu dobrych
piekarniach. Oczywiście Nowa Piekarnia z łukowa również poleca w swej ofercie
wspaniałe bochenki chleba żytniego lnianego.
Możemy go także przygotować
samemu w domu, choć wymaga to znacznie więcej czasu i naszej pracy. No cóż do
odważnych świat należy, zapraszam, więc na przepis na zdrowy chleb żytni
lniany.
Składniki:
0,5 kg mąki żytniej, 2 płaskie
łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki zakwasu żytniego, 10 g świeżych drożdży, 2
łyżki soli oraz mąka do podsypania.
Wykonanie:
Mąkę przesiać do większej miski,
w środku zrobić wgłębienie i cały czas mieszając powoli wlewać 1 litr gorącej
wody. Następnie odstawić do wystudzenia, co jakiś czas mieszając. Świeże drożdże
wymieszać z zakwasem i odrobiną soli, dodać do ciasta, dodać również ziarna
siemienia lnianego, po czym całość dokładnie zagnieść. Tak przygotowane ciasto
chlebowe przykryć lnianą ściereczką i pozostawić na całą noc. Następnego dnia
ciasto wyrabiać ręcznie mniej więcej 20 minut, aż zacznie odstawać od dłoni i
miski. Zrobić kulę i odłożyć na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto
owinąć lnianą ściereczką oprószoną mąką, umieścić w koszyczku do wyrastania, i
pozostawić na 30 minut do podrośnięcia. Z ciasta uformować bochenek, włożyć na
blachę do pieczenia, spryskać wodą. Wierzch chleba żytniego lnianego powinno
się nakłuć widelcem, co zapobiegnie pękaniu skórki podczas jego pieczenia.
Blachę z chlebem wstawić na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do
temperatury 250 stopni Celsjusza na 5 minut. Na dolną zaś półkę wstawić
żaroodporne naczynie z wodą. Piekarnik na te kilka minut uchylić, by zmniejszyć
stopień jego naparowania. Po tym czasie zamknąć piekarnik i zmniejszyć
temperaturę do 200 stopni, po czym piec jeszcze około 45 minut. Upieczony chleb
żytni lniany wyjąć z blachy i przełożyć na drewnianą kratkę kuchenną do ostudzenia.
Chleb żytni lniany to z pewnością
przykład bardzo zdrowego i wartościowego rodzaju pieczywa.
Komentarze
Prześlij komentarz