Dodatki do pieczywa stanowią niezwykle pokaźną grupę
ziół, ziaren oraz warzyw. Dzięki nim pieczywo nabiera nowych smaków, a w wielu
przypadkach podwajane są jego wartości zdrowotne. Na niniejszym blogu można odnaleźć
wiele przepisów na chleby z przeróżnymi dodatkami. Również w Nowej Piekarni z
Łukowa dostępny jest szeroki wybór pieczywa ze słonecznikiem, dynią, nasionami
lnu, makiem lub kminkiem.
Jednym z ciekawszych dodatków, na który warto zwrócić
uwagę jest niepozorny kminek. Chleb z kminkiem to nie tylko wspaniałe walory
smakowe. To również doskonałe wsparcie zdrowotne dla naszego organizmu.
Kminek dzięki swoim właściwościom wspomaga metabolizm człowieka oraz
wpływa korzystnie na przemianę materii. Zalecany jest przy spożywaniu potraw ciężkostrawnych
oraz pieczywa. Dlatego też chleb z kminkiem jest lżejszy dla naszego żołądka.
Kminek likwiduje wzdęcia i uczucie pełności, wspomaga też pracę wątroby
oraz trzustki. Dodatkowym atutem kminku jest duża zawartość flawonoidów, które
mają działanie rozkurczowe, przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne oraz
przeciwnowotworowe.
Kminek to również doskonały sprzymierzeniec w walce z anemią, a wynika to
z dużej zawartości żelaza. Dzięki zawartości witaminy C kminek wzmacnia nasz
organizm i ma zbawienny wpływ na nasz układ immunologiczny. Jest sprzymierzeńcem
w walce z infekcjami, wirusami i wolnymi rodnikami zakłócającymi pracę naszego organizmu.
Spożywanie kminku jest również zalecane w problemach miesiączkowych. Zawarte
w nim składniki zmniejszając dokuczliwości związane z tym okresem. Kminek
pobudza też laktację w okresie karmienia piersią.
Kminek wspomoże również w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej – w tym
przypadku zalecane jest picie specjalnych herbatek, posiada również właściwości
odświeżające.
Chleb z kminkiem
to oczywiście jeden z wielu przykładów zastosowań tego daru natury. Kminek jako
surowiec zielarski ma wiele zastosowań. Poprawia smak wielu innych dań, podnosi
ich wartości odżywcze i eliminuje skutki uboczne związane ze spożyciem pewnych potraw.
Dlatego warto mieć go w swojej kuchni.
Komentarze
Prześlij komentarz