Właściwości zdrowotne kminku

Dodatki do pieczywa stanowią niezwykle pokaźną grupę ziół, ziaren oraz warzyw. Dzięki nim pieczywo nabiera nowych smaków, a w wielu przypadkach podwajane są jego wartości zdrowotne. Na niniejszym blogu można odnaleźć wiele przepisów na chleby z przeróżnymi dodatkami. Również w Nowej Piekarni z Łukowa dostępny jest szeroki wybór pieczywa ze słonecznikiem, dynią, nasionami lnu, makiem lub kminkiem.
Jednym z ciekawszych dodatków, na który warto zwrócić uwagę jest niepozorny kminek. Chleb z kminkiem to nie tylko wspaniałe walory smakowe. To również doskonałe wsparcie zdrowotne dla naszego organizmu.
Kminek dzięki swoim właściwościom wspomaga metabolizm człowieka oraz wpływa korzystnie na przemianę materii. Zalecany jest przy spożywaniu potraw ciężkostrawnych oraz pieczywa. Dlatego też chleb z kminkiem jest lżejszy dla naszego żołądka. Kminek likwiduje wzdęcia i uczucie pełności, wspomaga też pracę wątroby oraz trzustki. Dodatkowym atutem kminku jest duża zawartość flawonoidów, które mają działanie rozkurczowe, przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe.
Kminek to również doskonały sprzymierzeniec w walce z anemią, a wynika to z dużej zawartości żelaza. Dzięki zawartości witaminy C kminek wzmacnia nasz organizm i ma zbawienny wpływ na nasz układ immunologiczny. Jest sprzymierzeńcem w walce z infekcjami, wirusami i wolnymi rodnikami zakłócającymi pracę naszego organizmu.
Spożywanie kminku jest również zalecane w problemach miesiączkowych. Zawarte w nim składniki zmniejszając dokuczliwości związane z tym okresem. Kminek pobudza też laktację w okresie karmienia piersią.
Kminek wspomoże również w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej – w tym przypadku zalecane jest picie specjalnych herbatek, posiada również właściwości odświeżające.
Chleb z kminkiem to oczywiście jeden z wielu przykładów zastosowań tego daru natury. Kminek jako surowiec zielarski ma wiele zastosowań. Poprawia smak wielu innych dań, podnosi ich wartości odżywcze i eliminuje skutki uboczne związane ze spożyciem pewnych potraw. Dlatego warto mieć go w swojej kuchni.

Komentarze