Stefanka miodowa na popołudniowy deser

Stefanka miodowa to wyjątkowa słodycz. Miodowe ciasto przełożone pysznym kremem z kaszy manny, powinno przyciągnąć miłośników łakoci. Stefanka miodowa jest zresztą jednym z najpopularniejszych przekładanych ciast w naszym kraju. Mnóstwo przepisów na stefankę miodową jest tego oczywistym dowodem. Poniżej kolejny przepis.

Składniki na ciasto:
500 g mąki, 130 g cukru pudru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 200 g masła, sól, 3 łyżki miodu, 2 jajka
Składniki na krem:
750 ml mleka, 8 łyżek kaszy manny, 4 łyżki cukru z wanilią, 200 g masła, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka aromatu waniliowego, sok z połowy cytryny
Składniki na polewę:
100 g masła, 4 łyżki cukru, 4 łyżki kakao, 4 łyżki mleka

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą i szczyptą soli, dodać zimne masło i wszystko razem posiekać. Następnie dodać jajka oraz miód. Zagnieść ciasto. Gdy będzie gotowe, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 równe części. Wszystkie cienko rozwałkować i ułożyć w formie posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Każdy placek piec osobno po 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni.
W garnku zagotować mleko z cukrem z wanilią i kaszą manną. Cały czas mieszając, doprowadzić do zgęstnienia, po czym odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie dodawać porcjami kaszę, nieustannie miksując. Na koniec wlać aromat waniliowy i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
Kremem przełożyć upieczone placki.
Składniki na polewę połączyć i roztopić. Polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować według uznania. Ciasto odstawić najlepiej na całą noc, by zmiękło i dało się łatwo pokroić.

Stefanka miodowa, niezależnie w jakiej wersji bywa podawana, jest wspaniałym ciastem deserowym. Szeroki wybór przepisów pozwala na przygotowanie tego ciasta według własnego uznania.

Komentarze