Pyzy ziemniaczane z mięsem i soczewicą

Pyzy ziemniaczane z mięsem i soczewicą to doskonały pomysł na obiad. Jest to danie treściwe, do tego soczewica posiada wiele składników odżywczych. Poniżej prezentuję przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem i soczewicą, który można w dowolny sposób modyfikować według własnych potrzeb.

Składniki na ciasto:
500 g ziemniaków gotowanych, 500 g ziemniaków surowych, 1,5 szklanki mąki, 1 jajko, sól
Składniki na farsz:
500 g ugotowanego mięsa z kurczaka lub innego, 200 g zielonej soczewicy, 1 cebula, masło, sól, pieprz, majeranek

Wykonanie:
Soczewicę wypłukać, zalać wodą i gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (około 20 – 25 minut). Odcedzić i przetrzeć.
Ugotowane mięso zemleć w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać mięso i lekko podsmażyć, następnie dodać soczewicę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość wymieszać.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce z małymi oczkami, następnie odcisnąć z nich sok. Ugotowane i surowe ziemniaki połączyć. Sok lekko odlać, pozostawioną skrobię dodać do ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę, jajko i sól do smaku. Z masy wyrobić jednolite ciasto. Z ciasta uformować wałek, następnie odcinać równe kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć w dłoni, nakładać farsz i formować pyzy. Pyzy gotować przez 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.

Pyzy ziemniaczane z mięsem i soczewicą to tylko jedna z wielu możliwości przygotowania tej potrawy. Na blogu Nowej Piekarni z Łukowa można odnaleźć kilka innych przepisów na ten rodzaj dania.

Komentarze