Pyzy ziemniaczane z mięsem i soczewicą to doskonały
pomysł na obiad. Jest to danie treściwe, do tego soczewica posiada wiele składników
odżywczych. Poniżej prezentuję przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem i
soczewicą, który można w dowolny sposób modyfikować według własnych potrzeb.
Składniki na ciasto:
500 g ziemniaków gotowanych, 500 g ziemniaków surowych, 1,5 szklanki
mąki, 1 jajko, sól
Składniki na farsz:
500 g ugotowanego mięsa z kurczaka lub innego, 200 g zielonej soczewicy,
1 cebula, masło, sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
Soczewicę wypłukać, zalać wodą i gotować w lekko osolonej wodzie do
miękkości (około 20 – 25 minut). Odcedzić i przetrzeć.
Ugotowane mięso zemleć w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i
zeszklić na maśle. Dodać mięso i lekko podsmażyć, następnie dodać soczewicę.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość wymieszać.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na
tarce z małymi oczkami, następnie odcisnąć z nich sok. Ugotowane i surowe ziemniaki
połączyć. Sok lekko odlać, pozostawioną skrobię dodać do ziemniaków. Do masy
ziemniaczanej dodać mąkę, jajko i sól do smaku. Z masy wyrobić jednolite
ciasto. Z ciasta uformować wałek, następnie odcinać równe kawałki. Każdy
kawałek rozpłaszczyć w dłoni, nakładać farsz i formować pyzy. Pyzy gotować przez
5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
Pyzy
ziemniaczane z mięsem i soczewicą to tylko jedna z wielu możliwości
przygotowania tej potrawy. Na blogu Nowej Piekarni z Łukowa można odnaleźć
kilka innych przepisów na ten rodzaj dania.
Komentarze
Prześlij komentarz