Puszek jabłkowy

Szarlotki, jabłeczniki i im podobne ciasta cieszą się u nas dużą popularnością. Dlatego dziś podaję przepis na ciasto z dodatkiem jabłek, ale będzie to coś bardziej lekkiego. Poniżej prezentuję przepis na puszek jabłkowy, który powinien zadowolić smakoszy polskich świeżych jabłek.

Składniki na biszkopt:
4 jajka, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek, 1/2 szklanki cukru, 1 galaretka cytrynowa, odrobina soku z cytryny
Składniki na krem budyniowo – kajmakowy:
1 szklanka mleka, 3/4 szklanki cukru, 1 budyń waniliowy, 1 masło, 3 łyżki kajmaku
Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier, żółtka, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i lekko skropić sokiem z cytryny. Jabłka zagotować z cukrem. Do gotującej się masy wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia. Przestygniętą masę nałożyć na biszkopt.
W 1/3 szklanki mleka rozrobić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem, następnie wlać rozrobiony budyń. Gotowy odstawić do ostudzenia. Masło zmiksować, dodać przestudzony budyń oraz kajmak. Gotową masę wyłożyć na zastygnięte jabłka. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

Puszek jabłkowy to idealny pomysł na deser. Lekkie ciasto jabłkowe z dodatkiem kremu budyniowego, to wspaniała rozpływająca się w ustach słodycz, która pozwoli na krótką chwilę zapomnienia i relaksu.

Komentarze