Szarlotki, jabłeczniki i im podobne ciasta cieszą się
u nas dużą popularnością. Dlatego dziś podaję przepis na ciasto z dodatkiem
jabłek, ale będzie to coś bardziej lekkiego. Poniżej prezentuję przepis na
puszek jabłkowy, który powinien zadowolić smakoszy polskich świeżych jabłek.
Składniki na biszkopt:
4 jajka, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek, 1/2 szklanki cukru, 1 galaretka cytrynowa, odrobina soku z
cytryny
Składniki na krem budyniowo – kajmakowy:
1 szklanka mleka, 3/4 szklanki cukru, 1 budyń waniliowy, 1 masło, 3 łyżki
kajmaku
Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać
cukier, żółtka, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie
wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm. Piec około 20
minut w temperaturze 180 stopni.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i lekko skropić sokiem z cytryny. Jabłka
zagotować z cukrem. Do gotującej się masy wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia.
Odstawić do ostudzenia. Przestygniętą masę nałożyć na biszkopt.
W 1/3 szklanki mleka rozrobić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem,
następnie wlać rozrobiony budyń. Gotowy odstawić do ostudzenia. Masło
zmiksować, dodać przestudzony budyń oraz kajmak. Gotową masę wyłożyć na
zastygnięte jabłka. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
Puszek jabłkowy
to idealny pomysł na deser. Lekkie ciasto jabłkowe z dodatkiem kremu
budyniowego, to wspaniała rozpływająca się w ustach słodycz, która pozwoli na
krótką chwilę zapomnienia i relaksu.
Komentarze
Prześlij komentarz