Zalety mąki żytniej oraz siemienia lnianego są
wszystkim powszechnie znane. Dlatego też chleb żytni lniany uchodzi za jeden z
najzdrowszych gatunków naszego codziennego pieczywa. Chleb żytni lniany to
niezliczona ilość witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych
takich jak omega -3 (ziarna lnu). Poniżej prezentuję przepis na chleb żytni
lniany na naturalnym zakwasie z mąki żytniej sitkowej i mąki pszennej.
Składniki:
400 g mąki żytniej sitkowej, 100 g mąki pszennej chlebowej, 125 g
naturalnego zakwasu, 1 łyżka miodu, 200 ml letniej wody, 1,5 łyżeczki drobnej
soli, 100 g ziaren lnu
Wykonanie:
Ziarna lnu wsypać do dużej miski i zalać zimną wodą. Pozostawić na noc.
Obie mąki wsypać do miski, dokładnie wymieszać. Zrobić wgłębienie. Dodać
do niego zakwas, miód i 100 ml wody. Zawartość wymieszać tylko w środkowej
części, by otrzymać miękkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na całą
dobę w ciepłym miejscu.
Sól rozpuścić w pozostałej ilości wody, wlać do miski z ciastem. Wyrabiać
do uzyskania lekko kleistej konsystencji. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę
i dokładnie zagniatać przez około 10 minut (w razie konieczności dosypać
odrobinę mąki). Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić pod przykryciem
na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, dodając ziarna lnu. Gotowe ciasto
(powinno odchodzić od dłoni) uformować w bochenek. Brytfankę do chleba
nasmarować olejem i oprószyć mąką. Ułożyć na niej bochenek. Chleb naciąć,
przykryć i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury. Włożyć chleb, a na dnie
piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą. Po 5 minutach temperaturę
zmniejszyć do 200 stopni. Chleb piec przez 30 – 35 minut.
Chleb żytni
lniany to doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Zalecany jest w profilaktyce
nowotworowej, wpływa też korzystnie na pracę układu pokarmowego. Warto taki
chleb wprowadzić do naszego menu.
Komentarze
Prześlij komentarz