Nic nie może równać się z
zapachem i smakiem świeżo pieczonego chleba. Tradycyjny razowy na zakwasie
prawdziwy polski chleb też nie da się niczym zastąpić. Mimo to przecież nawet
to, co najlepsze może się nieco znudzić. Dlatego powinniśmy urozmaicać
pieczywo, które jadamy. I nie chodzi tutaj jedynie o względy zdrowotne, ale i
nasze doznania smakowe. W różnorodności przecież tkwi smak, więc szukajmy jak
najczęściej nowych smaków pieczywa. Piekarnie wychodzą naprzeciw naszym
potrzebom i oferują coraz to inne jego gatunki. Możemy rozsmakowywać się nie
tylko zdrowym chlebem żytnim lnianym, aromatycznym chlebem z kminkiem, ale i
wyjątkowym chlebem orzeźwienie.
Dzisiaj proponuję przepis na taki
właśnie chleb orzeźwienie z dodatkiem pigwy, która nadaje mu lekko orzeźwiający
kwaśnawy smak.
Składniki:
1 kg pigwy, kawałek świeżego
imbiru (około 2 cm), 500 g mąki pszennej typ 750, 42 g świeżych drożdży, 20 g
cukru, 80 g masła, 1 łyżka miodu, jajko, 50 g migdałów, tłuszcz do posmarowania
formy
Wykonanie:
Pigwy obrać, przekroić i usunąć z
nich gniazda nasienne a następnie zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Imbir
obrać, drobno pokroić i połączyć z startą pigwą. Wszystko razem gotować na
małym ogniu przez 15 minut. Mąkę wsypać do miski, pośrodku zrobić wgłębienie, do
którego wkruszyć drożdże wraz z cukrem, po czym zalać 150 ml ciepłej wody.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie do rozczynu
dodać roztopione i przestudzone masło, podgotowaną pigwę z imbirem, jajko, miód
oraz drobno posiekane migdały. Wszystkie składniki starannie wyrobić. Ciasto
odstawić na 30 minut do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie
ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki. Chleb orzeźwienie z pigwą piec 50
minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Delektując się chlebem
orzeźwienie z lekko kwaśnawą pigwą i aromatycznym imbirem z pewnością odkryjemy
wspaniałe nowe smaki pieczywa.
Komentarze
Prześlij komentarz