Przepis na chleb orzeźwienie z dodatkiem pigwy


Nic nie może równać się z zapachem i smakiem świeżo pieczonego chleba. Tradycyjny razowy na zakwasie prawdziwy polski chleb też nie da się niczym zastąpić. Mimo to przecież nawet to, co najlepsze może się nieco znudzić. Dlatego powinniśmy urozmaicać pieczywo, które jadamy. I nie chodzi tutaj jedynie o względy zdrowotne, ale i nasze doznania smakowe. W różnorodności przecież tkwi smak, więc szukajmy jak najczęściej nowych smaków pieczywa. Piekarnie wychodzą naprzeciw naszym potrzebom i oferują coraz to inne jego gatunki. Możemy rozsmakowywać się nie tylko zdrowym chlebem żytnim lnianym, aromatycznym chlebem z kminkiem, ale i wyjątkowym chlebem orzeźwienie.

Dzisiaj proponuję przepis na taki właśnie chleb orzeźwienie z dodatkiem pigwy, która nadaje mu lekko orzeźwiający kwaśnawy smak.

Składniki:

1 kg pigwy, kawałek świeżego imbiru (około 2 cm), 500 g mąki pszennej typ 750, 42 g świeżych drożdży, 20 g cukru, 80 g masła, 1 łyżka miodu, jajko, 50 g migdałów, tłuszcz do posmarowania formy

Wykonanie:

Pigwy obrać, przekroić i usunąć z nich gniazda nasienne a następnie zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Imbir obrać, drobno pokroić i połączyć z startą pigwą. Wszystko razem gotować na małym ogniu przez 15 minut. Mąkę wsypać do miski, pośrodku zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże wraz z cukrem, po czym zalać 150 ml ciepłej wody. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie do rozczynu dodać roztopione i przestudzone masło, podgotowaną pigwę z imbirem, jajko, miód oraz drobno posiekane migdały. Wszystkie składniki starannie wyrobić. Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki. Chleb orzeźwienie z pigwą piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Delektując się chlebem orzeźwienie z lekko kwaśnawą pigwą i aromatycznym imbirem z pewnością odkryjemy wspaniałe nowe smaki pieczywa.

Komentarze