Pomidorowy chleb orzeźwienie

Nowa Piekarnia z Łukowa posiada w swojej bogatej ofercie kilka oryginalnych chlebów. Jednym z takich produktów jest chleb orzeźwienie. Charakterystyczną cechą tego chleba jest dodatek maślanki, która wspaniale wzbogaca smak chleba, dostarczając przy tym wielu składników odżywczych. Przepis na chleb orzeźwienie z dodatkiem maślanki można odnaleźć na niniejszym blogu. Poniżej zaś prezentuję przepis na nieco inny chleb orzeźwienie, bo z dodatkiem soku pomidorowego i miodu.

Składniki:
0,5 l soku pomidorowego, 3 łyżki masła lub margaryny, 3 łyżki miodu, 1 łyżeczka soli, 6 dag keczupu, 10 dag drożdży, 2 łyżki gorącej wody, 1,5 kg mąki pszennej

Wykonanie:
2 łyżki masła lub margaryny rozpuścić w soku pomidorowym i dobrze wymieszać. Dodać miód, sól oraz keczup i lekko podgrzać. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i pozostawić do wyrośnięcia.
Do pomidorowej masy dodać 75 dag mąki i wlać drożdże. Mieszać w mikserze 2 minuty, następnie przelać całość do innej miski i wyrabiać najpierw łyżką, a później ręką. W trakcie mieszania dodawać małymi porcjami mąkę i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od miski.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i dalej wyrabiać przez 8 – 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem miski, nakryć ściereczką i odstawić na 60 – 90 minut do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i odstawić na 10 minut. Uformować bochenek i jeszcze raz odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce. Piec 25 minut w temperaturze 215 – 220 stopni.

Chleb orzeźwienie z dodatkiem soku pomidorowego, to z całą pewnością ciekawy pomysł dla tych, którzy poszukują oryginalnych smaków lub chcą zwyczajnie wzbogacić swoje codzienne pieczywo o nowy produkt. Atutem tego chleba jest zawartość soku pomidorowego, który jest bogaty w wiele cennych dla naszego organizmu składników.

Komentarze