Nowa Piekarnia z Łukowa posiada w swojej bogatej
ofercie kilka oryginalnych chlebów. Jednym z takich produktów jest chleb
orzeźwienie. Charakterystyczną cechą tego chleba jest dodatek maślanki, która
wspaniale wzbogaca smak chleba, dostarczając przy tym wielu składników
odżywczych. Przepis na chleb orzeźwienie z dodatkiem maślanki można odnaleźć na
niniejszym blogu. Poniżej zaś prezentuję przepis na nieco inny chleb
orzeźwienie, bo z dodatkiem soku pomidorowego i miodu.
Składniki:
0,5 l soku pomidorowego, 3 łyżki masła lub margaryny, 3 łyżki miodu, 1
łyżeczka soli, 6 dag keczupu, 10 dag drożdży, 2 łyżki gorącej wody,
1,5 kg mąki pszennej
Wykonanie:
2 łyżki masła lub margaryny rozpuścić w soku pomidorowym i dobrze
wymieszać. Dodać miód, sól oraz keczup i lekko podgrzać. Drożdże rozpuścić w
ciepłej wodzie i pozostawić do wyrośnięcia.
Do pomidorowej masy dodać 75 dag mąki i wlać drożdże. Mieszać w mikserze
2 minuty, następnie przelać całość do innej miski i wyrabiać najpierw łyżką, a
później ręką. W trakcie mieszania dodawać małymi porcjami mąkę i wyrabiać tak
długo, aż ciasto zacznie odstawać od miski.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i dalej wyrabiać przez 8 – 10
minut. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem miski, nakryć
ściereczką i odstawić na 60 – 90 minut do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i odstawić na 10 minut.
Uformować bochenek i jeszcze raz odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce. Piec
25 minut w temperaturze 215 – 220 stopni.
Chleb
orzeźwienie z dodatkiem soku pomidorowego, to z całą pewnością ciekawy pomysł
dla tych, którzy poszukują oryginalnych smaków lub chcą zwyczajnie wzbogacić
swoje codzienne pieczywo o nowy produkt. Atutem tego chleba jest zawartość soku
pomidorowego, który jest bogaty w wiele cennych dla naszego organizmu
składników.
Komentarze
Prześlij komentarz