Dziś kolejny odcinek dotyczący przepisów na pierogi z
kaszą. Możliwości przygotowania tego dania jest bardzo dużo. Na niniejszym
blogu można odnaleźć kilka ciekawych przepisów na te pożywne danie. Uzupełnieniem
tej długiej listy jest przepis na pierogi z kaszą i ziemniakami, które powinny urozmaicić
nasz codzienny obiad.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki, 1 szklanka letniej wody, odrobina soli
Składniki na farsz:
100 g kaszy gryczanej, 700 g ugotowanych ziemniaków, 100 – 150 g boczku,
1 cebula, sól, pieprz
Wykonanie:
Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Dodać cebulę i podsmażyć
na złoty kolor. Ugotowane wcześniej ziemniaki zemleć w maszynce albo przecisnąć
przez praskę. Do ziemniaków dodać ugotowaną kaszę, boczek z cebulą oraz pieprz
i sól do smaku. Wszystko dokładni e wymieszać.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Stopniowo dolewając wodę,
wyrobić miękkie ciasto. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście
minut. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować na niej ciasto. Szklanką lub
kubkiem wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać przygotowany farsz i
dokładnie zlepić brzegi.
Pierogi wrzucać do gotującej się wody. Po wypłynięciu na wierzch gotować
jeszcze przez około 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
Ugotowane pierogi podawać z usmażonym boczkiem, cebulą lub wytopioną
słoniną.
Jeżeli ktoś jest
odrobinę znudzony daniami mięsnym to z całą pewnością powinien swoje zmysły
skierować na pierogi z kaszą. Niezależnie od tego w jakiej kompozycji je
przygotujemy, będzie to pożywny, z dodatkiem cennych składników smaczny obiad.
Komentarze
Prześlij komentarz