Pierogi z kaszą i ziemniakami

Dziś kolejny odcinek dotyczący przepisów na pierogi z kaszą. Możliwości przygotowania tego dania jest bardzo dużo. Na niniejszym blogu można odnaleźć kilka ciekawych przepisów na te pożywne danie. Uzupełnieniem tej długiej listy jest przepis na pierogi z kaszą i ziemniakami, które powinny urozmaicić nasz codzienny obiad.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki, 1 szklanka letniej wody, odrobina soli
Składniki na farsz:
100 g kaszy gryczanej, 700 g ugotowanych ziemniaków, 100 – 150 g boczku, 1 cebula, sól, pieprz

Wykonanie:
Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Dodać cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Ugotowane wcześniej ziemniaki zemleć w maszynce albo przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać ugotowaną kaszę, boczek z cebulą oraz pieprz i sól do smaku. Wszystko dokładni e wymieszać.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Stopniowo dolewając wodę, wyrobić miękkie ciasto. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować na niej ciasto. Szklanką lub kubkiem wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać przygotowany farsz i dokładnie zlepić brzegi.
Pierogi wrzucać do gotującej się wody. Po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze przez około 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
Ugotowane pierogi podawać z usmażonym boczkiem, cebulą lub wytopioną słoniną.

Jeżeli ktoś jest odrobinę znudzony daniami mięsnym to z całą pewnością powinien swoje zmysły skierować na pierogi z kaszą. Niezależnie od tego w jakiej kompozycji je przygotujemy, będzie to pożywny, z dodatkiem cennych składników smaczny obiad.

Komentarze