Pierogi z kaszą i tuńczykiem


Kasze doskonale wpływają na nasz przewód pokarmowy, są skarbnicą wartościowych węglowodanów, cennego błonnika, minerałów i witamin z grupy B. To było tylko krótkie przypomnienie licznych walorów kasz, które powinno zachęcić nas, by kasze jak najczęściej gościły w naszym menu. Dania z kaszą wcale nie muszą być nudne, można przecież wyczarować z jej udziałem naprawdę pyszne, wartościowe potrawy.

Staropolską potrawą są pierogi z kaszą, gotowane bądź pieczone, okraszone zrumienionym masłem, bądź skwarkami. Dzisiaj podam nieco bardziej współczesną recepturę tego dania, gdzie dodatek tuńczyka znacząco urozmaica i wzbogaca smak pierogów z kaszą.

Składniki na farsz:

1 szklanka kaszy jęczmiennej, 1 puszka tuńczyka, pół świeżej czerwonej papryki, 1 mała cebula, sól, pieprz, olej.

Składniki na ciasto:

2,5 szklanki mąki, 2 jajka, 1/4 szklanka ciepłej wody, 1 łyżka oleju, sól.

Wykonanie farszu:

Kaszę należy wypłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać i posiekać, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Warzywa lekko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Odsączoną kaszę wymieszać z tuńczykiem oraz podsmażoną cebulą z papryką. Doprawić do smaku pieprzem ewentualnie solą, po czym dokładnie wymieszać.

    

Wykonanie pierogów:

Do mąki należy wbić całe jajka, dodać olej, szczyptę soli. Na koniec wlać ciepłą wodę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować niezbyt gruby płat ciasta, po czym szklanką lub wykrojnikiem wykrawać z niego krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczką porcję farszu i starannie sklejać brzegi. W dużym garnku zagotować osoloną wodę a następnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów z kaszą. Gotować chwilkę od momentu ich wypłynięcia na wierzch, a następnie wyjmować łyżką cedzakową. Odcieknięte, ale jeszcze gorące pierogi z kaszą polewać zrumienionym masłem lub zeszkloną na maśle cebulką. 

Farsz do pierogów z kaszą można urozmaicać na wiele sposobów. Myślę, że dodatek tuńczyka i czerwonej papryki zmieni tę prostą potrawę w coś naprawdę wyjątkowego.

Komentarze