Kasze doskonale wpływają na nasz
przewód pokarmowy, są skarbnicą wartościowych węglowodanów, cennego błonnika,
minerałów i witamin z grupy B. To było tylko krótkie przypomnienie licznych
walorów kasz, które powinno zachęcić nas, by kasze jak najczęściej gościły w
naszym menu. Dania z kaszą wcale nie muszą być nudne, można przecież wyczarować
z jej udziałem naprawdę pyszne, wartościowe potrawy.
Staropolską potrawą są pierogi z
kaszą, gotowane bądź pieczone, okraszone zrumienionym masłem, bądź skwarkami.
Dzisiaj podam nieco bardziej współczesną recepturę tego dania, gdzie dodatek
tuńczyka znacząco urozmaica i wzbogaca smak pierogów z kaszą.
Składniki na farsz:
1 szklanka kaszy jęczmiennej, 1
puszka tuńczyka, pół świeżej czerwonej papryki, 1 mała cebula, sól, pieprz,
olej.
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki, 2 jajka, 1/4
szklanka ciepłej wody, 1 łyżka oleju, sól.
Wykonanie farszu:
Kaszę należy wypłukać i ugotować w
lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać i
posiekać, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Warzywa lekko podsmażyć na
niewielkiej ilości oleju. Odsączoną kaszę wymieszać z tuńczykiem oraz
podsmażoną cebulą z papryką. Doprawić do smaku pieprzem ewentualnie solą, po
czym dokładnie wymieszać.
Wykonanie pierogów:
Do mąki należy wbić całe jajka,
dodać olej, szczyptę soli. Na koniec wlać ciepłą wodę i zagnieść gładkie,
elastyczne ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować niezbyt gruby płat
ciasta, po czym szklanką lub wykrojnikiem wykrawać z niego krążki. Na każdy krążek
nakładać łyżeczką porcję farszu i starannie sklejać brzegi. W dużym garnku
zagotować osoloną wodę a następnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów z
kaszą. Gotować chwilkę od momentu ich wypłynięcia na wierzch, a następnie
wyjmować łyżką cedzakową. Odcieknięte, ale jeszcze gorące pierogi z kaszą
polewać zrumienionym masłem lub zeszkloną na maśle cebulką.
Farsz do pierogów z kaszą można
urozmaicać na wiele sposobów. Myślę, że dodatek tuńczyka i czerwonej papryki
zmieni tę prostą potrawę w coś naprawdę wyjątkowego.
Komentarze
Prześlij komentarz