Pierogi z kaszą, podobnie jak pierogi ruskie, od lat są
nieodłącznym elementem polskiej tradycji kulinarnej. Można je przygotować na
wiele sposobów. Z twarogiem, z grzybami lub z miętą i wszystkie są tak
samo smaczne i pożywne. Do tego pierogi z kaszą dostarczą nam kilku cennych
składników odżywczych, z których nasz organizm na pewno będzie zadowolony.
Poniżej jeden z wielu przepisów na pierogi z kaszą.
Składniki na ciasto:
500 g mąki, 1 i 1/3 szklanki letniej wody, 1 i 1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
1 szklanka kaszy gryczanej, 1 szklanka wody, 2 szklanki mleka, 1/2 łyżki
soli, 1 płaska łyżka cukru, 400 g półtłustego twarogu, 3 – 4 łyżki suszonej
mięty, sól, cukier
Wykonanie:
Kaszę ugotować w mieszaninie mleka z wodą z dodatkiem soli i cukru. Gdy
po około 30 minutach kasza wchłonie ciecz, zdjąć z ognia i owinąć w ręcznik lub
koc i odstawić na 60 minut.
Po tym czasie kaszę przełożyć do miski i pozostawić do wystudzenia.
Następnie dodać twaróg (można go delikatnie zetrzeć na tarce), miętę, sól i
cukier do smaku. Dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Stopniowo dolewać wodę,
wyrabiając miękkie ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na mniejsze porcje,
przykryć i odstawić na kilkanaście minut. Stolnicę oprószyć mąką i
rozwałkowywać ciasto na cienki placek. Szklanką wyciąć z niego krążki.
Na przygotowane krążki ciasta nakładać porcję farszu i zlepiać brzegi. Do
gotującej się osolonej wody dodać odrobinę oleju. Pierogi wrzucać partiami i
gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać okraszone stopionym boczkiem, zrumienioną cebulą lub gęstą kwaśną
śmietaną.
Pierogi z kaszą
są dla mnie wspomnieniem dawnych wizyt na wsi, gdzie w starodawnych kuchniach
jedzenie smakowało jakoś inaczej. Ten wspaniały smak pierogów wyrabianych przez
tamtejsze gospodynie pozostanie ze mną na długie lata.
Komentarze
Prześlij komentarz