Pierogi z kaszą i miętą

Pierogi z kaszą, podobnie jak pierogi ruskie, od lat są nieodłącznym elementem polskiej tradycji kulinarnej. Można je przygotować na wiele sposobów. Z twarogiem, z grzybami lub z miętą i wszystkie są tak samo smaczne i pożywne. Do tego pierogi z kaszą dostarczą nam kilku cennych składników odżywczych, z których nasz organizm na pewno będzie zadowolony. Poniżej jeden z wielu przepisów na pierogi z kaszą.

Składniki na ciasto:
500 g mąki, 1 i 1/3 szklanki letniej wody, 1 i 1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
1 szklanka kaszy gryczanej, 1 szklanka wody, 2 szklanki mleka, 1/2 łyżki soli, 1 płaska łyżka cukru, 400 g półtłustego twarogu, 3 – 4 łyżki suszonej mięty, sól, cukier

Wykonanie:
Kaszę ugotować w mieszaninie mleka z wodą z dodatkiem soli i cukru. Gdy po około 30 minutach kasza wchłonie ciecz, zdjąć z ognia i owinąć w ręcznik lub koc i odstawić na 60 minut.
Po tym czasie kaszę przełożyć do miski i pozostawić do wystudzenia. Następnie dodać twaróg (można go delikatnie zetrzeć na tarce), miętę, sól i cukier do smaku. Dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Stopniowo dolewać wodę, wyrabiając miękkie ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na mniejsze porcje, przykryć i odstawić na kilkanaście minut. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkowywać ciasto na cienki placek. Szklanką wyciąć z niego krążki.
Na przygotowane krążki ciasta nakładać porcję farszu i zlepiać brzegi. Do gotującej się osolonej wody dodać odrobinę oleju. Pierogi wrzucać partiami i gotować 2 – 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać okraszone stopionym boczkiem, zrumienioną cebulą lub gęstą kwaśną śmietaną.

Pierogi z kaszą są dla mnie wspomnieniem dawnych wizyt na wsi, gdzie w starodawnych kuchniach jedzenie smakowało jakoś inaczej. Ten wspaniały smak pierogów wyrabianych przez tamtejsze gospodynie pozostanie ze mną na długie lata.

Komentarze