Nietypowa receptura chleba z kminkiem


Pieczenie chleba zyskuje ostatnio na popularności. Dla miłośników dobrego chleba jest to możliwość eksperymentowania w doborze składników i dodatków. To właśnie dzięki dodatkom zwykły bochenek może znacznie zyskać na smaku i aromacie, a tym samym stać się niepowtarzalnym wypiekiem.

Jedną z częściej stosowanych przypraw do pieczywa jest kminek. Chleb z kminkiem jest przecież dobrze nam wszystkim znany i bardzo popularny. Te małe aromatyczne nasionka o lekko piekącym, korzennym smaku są dodawane najczęściej do żytniego chleba z kminkiem, ale sprawdzają się również w innych rodzajach pieczywa.

Poniżej nietypowa receptura chleba z kminkiem, na który ciasto wyrasta w wodzie. Ciekawy przepis, zachęcam, więc do skorzystania z niego.

Składniki:

500 g mąki, 25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 125 ml ciepłego mleka, 2 jajka, 125 g miękkiego masła, mąka do podsypania stolnicy i blachy, 30 g cukru, 1 łyżka soli, 2 łyżki kminku

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę i zrobić w niej wgłębienie. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z cukrem, po czym uzupełnić 5 łyżkami ciepłej wody. Rozczyn wlać do wgłębienia, oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie dodać mleko, jajka i starte na wiórki masło. Wszystkie składniki wymieszać łyżką, a potem wyrabiać ręką, aż do osiągnięcia gładkiego ciasta. Uformować z niego kulę, którą włożyć do dużego naczynia wypełnionego zimną wodą. Wody powinno być tyle, żeby kula z ciasta była zanurzona 4 cm pod jej powierzchnią. Naczynie z ciastem w wodzie odstawić na tak długo, aż ciasto zwiększy swoją objętość i uniesie się nad poziom wody. Wyrośnięte ciasto wyjąć z wody, osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na oprószonej mąką stolnicy. Ciasto na stolnicy ponownie zagnieść dodając cukier, sól i kminek. Po zagnieceniu uformować z ciasta okrągły bochenek chleba z kminkiem, przełożyć go na posypaną mąką blachę, przykryć i odstawić na 30 minut, aby odpoczął. Chleb z kminkiem piec 50 minut na środkowej półce w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Upieczony, wyjęty z blachy chleb z kminkiem ostudzić na kuchennej kratce.

Kminek jest bardzo popularnym, często stosowanym dodatkiem do chleba, nadaje mu wyjątkowy smak i aromat.

Komentarze