Pieczenie chleba zyskuje ostatnio
na popularności. Dla miłośników dobrego chleba jest to możliwość
eksperymentowania w doborze składników i dodatków. To właśnie dzięki dodatkom
zwykły bochenek może znacznie zyskać na smaku i aromacie, a tym samym stać się
niepowtarzalnym wypiekiem.
Jedną z częściej stosowanych
przypraw do pieczywa jest kminek. Chleb z kminkiem jest przecież dobrze nam wszystkim
znany i bardzo popularny. Te małe aromatyczne nasionka o lekko piekącym,
korzennym smaku są dodawane najczęściej do żytniego chleba z kminkiem, ale sprawdzają
się również w innych rodzajach pieczywa.
Poniżej nietypowa receptura
chleba z kminkiem, na który ciasto wyrasta w wodzie. Ciekawy przepis, zachęcam,
więc do skorzystania z niego.
Składniki:
500 g mąki, 25 g świeżych
drożdży, 1 łyżeczka cukru, 125 ml ciepłego mleka, 2 jajka, 125 g miękkiego
masła, mąka do podsypania stolnicy i blachy, 30 g cukru, 1 łyżka soli, 2 łyżki
kminku
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę i zrobić w
niej wgłębienie. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z cukrem, po czym uzupełnić 5
łyżkami ciepłej wody. Rozczyn wlać do wgłębienia, oprószyć mąką i odstawić do
wyrośnięcia na 15 minut. Następnie dodać mleko, jajka i starte na wiórki masło.
Wszystkie składniki wymieszać łyżką, a potem wyrabiać ręką, aż do osiągnięcia
gładkiego ciasta. Uformować z niego kulę, którą włożyć do dużego naczynia wypełnionego
zimną wodą. Wody powinno być tyle, żeby kula z ciasta była zanurzona 4 cm pod
jej powierzchnią. Naczynie z ciastem w wodzie odstawić na tak długo, aż ciasto
zwiększy swoją objętość i uniesie się nad poziom wody. Wyrośnięte ciasto wyjąć z
wody, osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na oprószonej mąką stolnicy. Ciasto
na stolnicy ponownie zagnieść dodając cukier, sól i kminek. Po zagnieceniu
uformować z ciasta okrągły bochenek chleba z kminkiem, przełożyć go na posypaną
mąką blachę, przykryć i odstawić na 30 minut, aby odpoczął. Chleb z kminkiem
piec 50 minut na środkowej półce w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.
Upieczony, wyjęty z blachy chleb z kminkiem ostudzić na kuchennej kratce.
Kminek jest bardzo popularnym,
często stosowanym dodatkiem do chleba, nadaje mu wyjątkowy smak i aromat.
Komentarze
Prześlij komentarz