Piekąc chleb w domu, możemy samodzielnie decydować o rodzaju i
ilości różnych dodatków, którymi chcemy wzbogacić smak naszego bochenka. Mogą
to być przeróżne zioła lub ziarna. Jednym z ciekawszych dodatków do pieczywa
jest kminek. Chleb z kminkiem dostarczy organizmowi kilka cennych wartości
odżywczych. Kminek posiada
wiele cech leczniczych, wspomagając między innymi proces trawienia. Warto więc
pokusić się o upieczenie chleba z kminkiem.
Składniki:
500
g mąki pszennej typ 650, 35 g świeżych drożdży, 350 ml letniej wody, 1 łyżeczka
cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki mleka, 1 łyżka całych ziaren kminku, 1/2 łyżeczki
kminku mielonego
Wykonanie:
Do
naczynia pokruszyć drożdże, wymieszać z łyżeczką cukru i poczekać chwilę do
rozpuszczenia. Następnie dodać 4 łyżki wody i 2 łyżki mąki, wymieszać i
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do
pozostałej wody dodać mielony kminek i sól. Wymieszać do rozpuszczenia się soli.
Do
dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn oraz wodę z kminkiem i
solą. Ciasto wyrabiać mikserem przez 8 – 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószoną
mąką stolnicę. Wyrabiać chwilę dłońmi, w razie potrzeby podsypując lekko mąką.
Z ciasta uformować bochenek i przełożyć go do natłuszczonej formy o wymiarach
20 x 30 cm. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięty bochenek naciąć nożem na głębokość 1 cm. Następnie posmarować
mlekiem i posypać ziarnami kminku.
Chleb
wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 40
minut. Upieczony chleb powinien w trakcie pukania od spodu wydawać głuchy
odgłos. Wystudzić na kratce kuchennej.
Chleb z kminkiem posiada ciekawy smak, dlatego wystarczy
posmarować go samym masłem i mamy doskonałą przekąskę na każdą porę dnia.
Komentarze
Prześlij komentarz