Chleb z kminkiem

Piekąc chleb w domu, możemy samodzielnie decydować o rodzaju i ilości różnych dodatków, którymi chcemy wzbogacić smak naszego bochenka. Mogą to być przeróżne zioła lub ziarna. Jednym z ciekawszych dodatków do pieczywa jest kminek. Chleb z kminkiem dostarczy organizmowi kilka cennych wartości odżywczych. Kminek posiada wiele cech leczniczych, wspomagając między innymi proces trawienia. Warto więc pokusić się o upieczenie chleba z kminkiem.

Składniki:
500 g mąki pszennej typ 650, 35 g świeżych drożdży, 350 ml letniej wody, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki mleka, 1 łyżka całych ziaren kminku, 1/2 łyżeczki kminku mielonego

Wykonanie:
Do naczynia pokruszyć drożdże, wymieszać z łyżeczką cukru i poczekać chwilę do rozpuszczenia. Następnie dodać 4 łyżki wody i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do pozostałej wody dodać mielony kminek i sól. Wymieszać do rozpuszczenia się soli.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn oraz wodę z kminkiem i solą. Ciasto wyrabiać mikserem przez 8 – 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Wyrabiać chwilę dłońmi, w razie potrzeby podsypując lekko mąką. Z ciasta uformować bochenek i przełożyć go do natłuszczonej formy o wymiarach 20 x 30 cm. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięty bochenek naciąć nożem na głębokość 1 cm. Następnie posmarować mlekiem i posypać ziarnami kminku.
Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 40 minut. Upieczony chleb powinien w trakcie pukania od spodu wydawać głuchy odgłos. Wystudzić na kratce kuchennej.

Chleb z kminkiem posiada ciekawy smak, dlatego wystarczy posmarować go samym masłem i mamy doskonałą przekąskę na każdą porę dnia.

Komentarze