Zdarza nam się, że jesteśmy lekko znudzeni smakiem codziennego
pieczywa. Poszukując nowych doznań smakowych, sięgamy po rożne przepisy lub
kupujemy w sklepach pieczywo z ciekawymi dodatkami lub o innej recepturze.
Popularnością cieszą się chleby, które dzięki swoim składnikom mają lekko
orzeźwiający smak. Są to chleby z pomidorami, ziołami, z dodatkiem owoców
lub na maślance. Chleb orzeźwienie na maślance to produkt Nowej Piekarni z
Łukowa. Na tutejszym blogu można odnaleźć przepisy na kilka innych wersji chleba
orzeźwienie. Jednym z produktów, który również może stać się takim domowym
chlebem orzeźwienie, jest chleb z dodatkiem borówek i ziaren żyta. Przepis
poniżej.
Składniki:
1/2 szklanki pokruszonych ziaren żyta, 2 szklanki wody, 50 g drożdży, 1/2
łyżki soli, 2 łyżki miodu, 1/2 szklanki świeżych borówek, 3 szklanki mąki
żytniej, 2 szklanki mąki pszennej
Wykonanie:
Ziarna żyta zalać szklanką wody i gotować przez 5 minut. Dolać dwie
szklanki zimnej wody i odstawić do ostygnięcia. Drożdże rozetrzeć,
wymieszać z wodą i ziarnami. Dodać sól, miód, borówki i oba rodzaje mąki.
Dokładnie wyrobić na gładkie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić
do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut.
Po tym czasie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiać przez chwilę i
uformować dwa małe bochenki.
Uformowane chleby przełożyć na natłuszczoną blachę do pieczenia, przykryć
ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Chleby piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Chleb
orzeźwienie z borówkami, to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację.
Wystarczy posmarować masłem, do tego kawa zbożowa i mamy ciekawy przerywnik od
codziennego chleba.
Komentarze
Prześlij komentarz