Wyśmienity rogalik


Każdy rogalik kusi nas swoim wyglądem, a Ptasi rogalik kusi nas jeszcze swoją nazwą. To właśnie Nowa Piekarnia z Łukowa zachęca nas do zakupu i rozkoszowania się wyglądem i smakiem pysznego Ptasiego rogalika. Nie dajmy się, zatem namawiać i sięgnijmy na sklepowe półki, a może nawet sami przygotujmy znakomite drożdżowe Ptasie rogaliki.

Składniki:

50 dag mąki pszennej, 20 dag konfitury z róży lub konfitur wiśniowych, 100 ml ciepłego mleka, 4 dag świeżych drożdży, 1 jajko, ½ kostki masła, 3 łyżki cukru

Składniki na lukier:

1 szklanka cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Rozkruszone drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki i łyżkę cukru, po czym lekko wymieszać. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Resztę mąki przesiać do miski, dodać pozostały cukier, jajko i podrośnięty drożdżowy rozczyn. Wyrabiać kilka minut do uzyskania elastycznego gładkiego ciasta. Stopniowo dolewać roztopione i przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez kilka minut do połączenia składników. Tak wyrobione ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie równe części. Każdą część rozwałkować na cienkie koło i podzielić na ósemki. Na każdy trójkąt nałożyć po porcji konfitury, zrolować od podstawy do wierzchołka trójkąta. Każdego zwiniętego Ptasiego rogalika układać zachowując odpowiednie odstępy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachy z rogalikami pozostawić jeszcze w ciepłe miejsce na około 20 minut do ponownego podrośnięcia. Rogaliki piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu i przestudzeniu każdego Ptasiego rogalika należy dekoracyjnie polać lukrem. W tym celu należy ucierać cukier puder dodając sok z cytryny, aż do uzyskania gładkiego lśniącego lukru, po czym Posmarować nim wierzch każdego Ptasiego rogalika.

Wyśmienity na małą przekąskę do kawy, czy herbaty Ptasi rogalik zaspokoi nasz mały głodek a zarazem ochotę na coś słodkiego.

Komentarze