Każdy rogalik
kusi nas swoim wyglądem, a Ptasi rogalik kusi nas jeszcze swoją nazwą. To
właśnie Nowa Piekarnia z Łukowa zachęca nas do zakupu i rozkoszowania się
wyglądem i smakiem pysznego Ptasiego rogalika. Nie dajmy się, zatem namawiać i
sięgnijmy na sklepowe półki, a może nawet sami przygotujmy znakomite drożdżowe
Ptasie rogaliki.
Składniki:
50 dag mąki
pszennej, 20 dag konfitury z róży lub konfitur wiśniowych, 100 ml ciepłego
mleka, 4 dag świeżych drożdży, 1 jajko, ½ kostki masła, 3 łyżki cukru
Składniki na
lukier:
1 szklanka
cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Rozkruszone
drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki i łyżkę cukru, po czym
lekko wymieszać. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na około 15
minut. Resztę mąki przesiać do miski, dodać pozostały cukier, jajko i podrośnięty
drożdżowy rozczyn. Wyrabiać kilka minut do uzyskania elastycznego gładkiego ciasta.
Stopniowo dolewać roztopione i przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez
kilka minut do połączenia składników. Tak wyrobione ciasto zawinąć w folię aluminiową
i włożyć do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie
równe części. Każdą część rozwałkować na cienkie koło i podzielić na ósemki. Na
każdy trójkąt nałożyć po porcji konfitury, zrolować od podstawy do wierzchołka
trójkąta. Każdego zwiniętego Ptasiego rogalika układać zachowując odpowiednie
odstępy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachy z rogalikami
pozostawić jeszcze w ciepłe miejsce na około 20 minut do ponownego
podrośnięcia. Rogaliki piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu
i przestudzeniu każdego Ptasiego rogalika należy dekoracyjnie polać lukrem. W
tym celu należy ucierać cukier puder dodając sok z cytryny, aż do uzyskania gładkiego
lśniącego lukru, po czym Posmarować nim wierzch każdego Ptasiego rogalika.
Wyśmienity na
małą przekąskę do kawy, czy herbaty Ptasi rogalik zaspokoi nasz mały głodek a
zarazem ochotę na coś słodkiego.
Komentarze
Prześlij komentarz