Pączki są uwielbiane i chętnie
jadane nie tylko w tłusty czwartek. Mimo niezbyt pochlebnej opinii dietetyków
na ich temat są często kupowane. Po prostu smakują rewelacyjnie i naprawdę
trudno jest im się oprzeć. Chyba trochę ze względu na niekończącą się
popularność pączków ciągle powstają nowe pomysły na ich rodzaj nadzienia. Nie
zaskakuje nas już oferowany przez Nową Piekarnię z Łukowa pączek z pomarańczą,
czy pączek z kukułką. I choć zapewne nasze prababcie byłyby bardzo zadziwione
tak pączkiem z kukułką, jak i pączkiem z pomarańczą to dla nas przecież nie są
one czymś nadzwyczajnym. Dzisiaj dla odmiany zaprezentuję przepis na szybkie
pączki z jabłkami.
Składniki:
1 kg mąki pszennej, 5 jabłek
renet, 3 dag świeżych drożdży, 12 dag masła, 3 łyżki cukru, olej do smażenia,
cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć, zalać 3
łyżkami ciepłej wody i zasypać cukrem. Rozetrzeć rozczyn i pozostawić w ciepłym
miejscu na około 15 minut do wyrośnięcia. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o
dużych oczkach. Do miski przesiać mąkę, dodać roztopione i przestudzone masło
oraz rozczyn i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na dwie równe części
i równo je rozwałkować. Na jednym płacie ciasta rozłożyć starte jabłka,
przykryć je drugim płatem. Następnie wykrawać szklanką pączki, starannie je
zlepiając. W dużej głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucać na gorący tłuszcz
po kilka pączków. Następnie smażyć z dwóch stron na złotobrązowy kolor. Usmażone
pączki wyjmować i osączać na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Przestudzone pączki posypać cukrem pudrem.
Być może proponowany dzisiaj
pączek z jabłkami nie jest tak atrakcyjny, jak oferowany przez Nową Piekarnię
pączek z pomarańczą, czy pączek z kukułką, to warto go skosztować.
Komentarze
Prześlij komentarz