Seromak

Połączenie sera i maku w jednym cieście to niewątpliwie wspaniała uczta dla miłośników obu tych produktów. Seromak to przede wszystkim ciasto świąteczne, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec je na zwykłą niedzielę dla rodziny i przyjaciół. Seromak to również smaczna drożdżowa bułka i w takiej wersji jest do nabycia w Nowej Piekarni z Łukowa. Natomiast poniżej prezentuję przepis na seromak w wersji tradycyjnego ciasta.

Składniki na ciasto:
400 g mąki, 30 g drożdży, 50 g cukru, szklanka mleka, 100 g masła, 6 żółtek, 50 g rodzynek
Składniki na masę makową:
300 g maku, szklanka cukru pudru, 4 białka, 100 g zmielonych migdałów, 1 tabliczka czekolady (100 g)
Składniki na masę serową:
3 jajka, 500 g mielonego twarogu, 200 g cukru, 50 g rodzynek, 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku, 100 g masła

Wykonanie:
Drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki utrzeć z połową mleka i odstawić do wyrośnięcia. 5 żółtek utrzeć z cukrem. Wyrośnięty rozczyn, żółtka, resztę mąki i mleka wyrobić ze stopionym masłem i rodzynkami. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z ciasta rozwałkować prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm i grubości 2 cm. Ułożyć na blasze, brzegi odciąć, skręcić z nich wałki.
Mak ugotować w wodzie (około 20 minut).Zemleć, wymieszać z migdałami, cukrem pudrem, startą czekoladą i pianą z białek.
Wszystkie składniki na masę serową zmiksować.
Połowę masy serowej rozsmarować na cieście, przykryć masą makową, następnie resztą masy serowej. Na niej ułożyć wałki ciasta.
Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ewentualnie posypać migdałami.

Ciasta z dodatkiem sera i maku cieszą się w naszym kraju dużą popularnością. Jest to też element naszej kulinarnej tradycji i seromak wpisuje się w nią idealnie.

Komentarze