Ptasi rogalik to oryginalny słodki produkt rodem z
Nowej Piekarni z Łukowa. Wspaniałe ciasto drożdżowe, a w nim pyszny krem
czekoladowy, to olbrzymia zachęta do jego kupienia. Myślę jednak, że nic nie
stoi na przeszkodzie, by samodzielnie przygotować taki swojski, własny ptasi
rogalik. Przepisy na tego typu rogaliki można odnaleźć na tutejszym blogu. Są
to przepisy na rogaliki z ciasta drożdżowego lub kruchego, z kremem
czekoladowym, ale też z nadzieniem z marmolady. Poniżej prezentuję przepis
na ptasie rogaliki, bez udziału drożdży, za to z twarogiem i niewielkim
dodatkiem sody.
Składniki:
200 g chudego twarogu, 200 g margaryny, 2 szklanki mąki pszennej, 1
jajko, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 150 – 200 g twardej
marmolady, cukier puder
Wykonanie:
Chudy twaróg zemleć w maszynce do mielenia mięsa lub dokładnie przetrzeć
przez sito. Do twarogu dodać miękką margarynę, wsypać mąkę, wbić jajko, dodać
sodę rozpuszczoną w odrobinie octu i szczyptę soli do smaku. Dokładnie
wyrobić ciasto, następnie przykryć ściereczką i odstawić na chwilę do
odpoczynku.
Na stolnicę wsypać odrobinę mąki i z przygotowanego ciasta rozwałkować jak
najcieńszy placek. Wyciąć z niego jednakowej wielkości, ale niezbyt duże
trójkąty. Marmoladę pokroić w niewielkie kawałeczki. Na każdym trójkącie ciasta
(w najszerszym miejscu) umieścić po kawałku marmolady i dokładnie zwinąć trójkąty,
nadając im kształty rogalików.
Rozgrzać piekarnik do temperatury około 180 stopni. Płaską blachę wyłożyć
papierem do pieczenia lub wysmarować olejem. Przełożyć na nią rogaliki i
wstawić do piekarnika. Ptasie rogaliki będą gotowe, gdy nabiorą ładnego złotego
koloru.
Upieczone ptasie rogaliki przełożyć na półmisek, pozostawić do
ostygnięcia, następnie posypać cukrem pudrem.
Zamiast
marmolady można wykorzystać dowolny dżem lub konfiturę, ale niezbyt rzadkie.
Ptasie rogaliki to idealny dodatek do kawy lub herbaty. Myślę, że zarówno
nazwa, wygląd oraz smak przyciągną do tej słodkości przede wszystkim dzieci.
Komentarze
Prześlij komentarz