Rogaliki z twarogiem i marmoladą

Ptasi rogalik to oryginalny słodki produkt rodem z Nowej Piekarni z Łukowa. Wspaniałe ciasto drożdżowe, a w nim pyszny krem czekoladowy, to olbrzymia zachęta do jego kupienia. Myślę jednak, że nic nie stoi na przeszkodzie, by samodzielnie przygotować taki swojski, własny ptasi rogalik. Przepisy na tego typu rogaliki można odnaleźć na tutejszym blogu. Są to przepisy na rogaliki z ciasta drożdżowego lub kruchego, z kremem czekoladowym, ale też z nadzieniem z marmolady. Poniżej prezentuję przepis na ptasie rogaliki, bez udziału drożdży, za to z twarogiem i niewielkim dodatkiem sody.

Składniki:
200 g chudego twarogu, 200 g margaryny, 2 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 150 – 200 g twardej marmolady, cukier puder

Wykonanie:
Chudy twaróg zemleć w maszynce do mielenia mięsa lub dokładnie przetrzeć przez sito. Do twarogu dodać miękką margarynę, wsypać mąkę, wbić jajko, dodać sodę rozpuszczoną w odrobinie octu i szczyptę soli do smaku. Dokładnie wyrobić ciasto, następnie przykryć ściereczką i odstawić na chwilę do odpoczynku.
Na stolnicę wsypać odrobinę mąki i z przygotowanego ciasta rozwałkować jak najcieńszy placek. Wyciąć z niego jednakowej wielkości, ale niezbyt duże trójkąty. Marmoladę pokroić w niewielkie kawałeczki. Na każdym trójkącie ciasta (w najszerszym miejscu) umieścić po kawałku marmolady i dokładnie zwinąć trójkąty, nadając im kształty rogalików.
Rozgrzać piekarnik do temperatury około 180 stopni. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem. Przełożyć na nią rogaliki i wstawić do piekarnika. Ptasie rogaliki będą gotowe, gdy nabiorą ładnego złotego koloru.
Upieczone ptasie rogaliki przełożyć na półmisek, pozostawić do ostygnięcia, następnie posypać cukrem pudrem.

Zamiast marmolady można wykorzystać dowolny dżem lub konfiturę, ale niezbyt rzadkie. Ptasie rogaliki to idealny dodatek do kawy lub herbaty. Myślę, że zarówno nazwa, wygląd oraz smak przyciągną do tej słodkości przede wszystkim dzieci.

Komentarze