Rogalików drożdżowe z ulubioną
marmoladą chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to wyśmienite
rogaliki, zwane również ptasimi rogalikami. W środku możemy dać
różne nadzienie ale ja chciałbym wam zaproponować z marmoladą.
Składniki i przepis na ptasie rogaliki zamieszczam poniżej.
Składniki:
- 5 dag drożdży;
- szklanka ciepłego mleka;
- pół kilograma mąki pszennej;
- 6 łyżek cukru;
- 3 jajka;
- 3/4 szklanki oleju;
- marmolada (o naszym ulubionym smaku);
Przejdźmy do zrobienia naszych
ptasich rogalików z marmoladą. Na początku wsypujemy do miski
szklankę mąki. Potem rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku
wsypując trzy łyżki cukru. Kolejnym krokiem jest łączenie mleka,
drożdży i mąki. Odstawiamy to, żeby nam to wyrosło. Kiedy
urośnie nam ciasto, to dodajemy resztę składników, oprócz
marmolady. Teraz to mieszamy drewnianą łyżką. Ponownie to
odstawiamy, żeby nam to wyrosło. Jak już wyrośnie to wyrabiamy
rękoma pamiętając, żeby podsypywać mąką. Dzielimy to teraz na
4 części. Każdą z części rozwałkowujemy tak,aby wyszedł
okrąg. Teraz ciasto tniemy na trójkąty. Najprościej będzie jak
zaczniemy od środka. Marmoladą trzeba posmarować każdy z
trójkątów bądź dać ją tylko na sam środek. Ostatnim etapem
jest zawinięcie i pozostawienie jeszcze na wysmarowanej tłuszczem i
wyłożonej pergaminem blaszce na około kwadrans. Potem wkładamy to
na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni
Celsjusza. Po wyciągnięciu czekamy, aż przestygną nasze ptasie
rogaliki z marmoladą.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz