Jeśli lubimy zarówno bułeczki
drożdżowe z serem, jak i z makiem zdarza się, że mamy dylemat, którą z nich
wybrać. Wówczas naszym wybawieniem okazuje się seromak. Pyszna drożdżówka z
nadzieniem seromakowym, na którą przepis poniżej.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej, 1
szklanka mleka, 2,5 dag drożdży, 1 jajko, 5 łyżek cukru, 4 łyżki masła, sól, 1
żółtko.
Składniki na nadzienie serowe:
1/3 szklanki cukru, 30 dag
zmielonego tłustego białego sera, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 żółtka, 2
łyżki masła.
Składniki na nadzienie makowe:
1 mała puszka gotowej masy
makowej, 2 jajka, ½ opakowania budyniu śmietankowego w proszku.
Składniki na lukier:
3/4 szklanki cukru pudru, 3 łyżki
wody, 1 łyżeczka soku z cytryny.
Wykonanie bułeczek seromakowych:
Drożdże rozetrzeć w misce z 3
łyżkami cukru, dodać letnie mleko i 3 łyżki mąki, po czym wymieszać. Rozczyn
odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Do rozczynu wsypać przesianą mąkę,
dodać rozmącone jajko, roztopione i wystudzone masło, sól, 3 łyżki letniej wody
oraz resztę cukru. Wszystko razem zagnieść i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie
i elastyczne. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotować serowe nadzienie.
Mianowicie utrzeć żółtka z cukrem zwykłym oraz waniliowym. Porcjami dodawać ser,
cały czas ucierając wlewać roztopione i wystudzone masło.
Przygotować makowe nadzienie.
Mianowicie dokładnie wymieszać masę makową z puszki dodając jajka oraz proszek
budyniowy.
Kiedy ciasto drożdżowe podwoi
swoją objętość rozwałkować je na placek grubości około 1 cm. Dużym kubkiem wycinać
kółka. W każdym kółku zrobić wgłębienie, w które nakładać łyżkę nadzienia
serowego i obok łyżkę nadzienia makowego. Seromaki układać w odstępach na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzeg każdego seromaka posmarować rozmąconym
żółtkiem. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Seromaki piec około
20 minut w temperaturze 180 stopni. Wierzch seromaków ozdobić lukrem
przygotowanym z podanych składników.
Przygotowanie domowych
seromakowych bułeczek wymaga sporo naszego czasu, ale przecież możemy kupić
takiego pysznego seromaka w Nowej Piekarni.
Komentarze
Prześlij komentarz