Przykładowy chleb weselny


Chleb towarzyszy nam niemalże przez całe życie. Jest nie tylko podstawowym pokarmem, ma także symboliczne znaczenie. Jest oBecny podczas wielu ważnych ceremonii, a jedną z nich jest z pewnością wesele. W ofercie Nowej Piekarni nie może, wiec zabraknąć chleba weselnego. Samemu można też na przykład na rocznicę ślubu upiec taki chleb weselny. Poniżej przykładowy przepis na bochenek chleba.
Składniki na 1 bochenek:
700 g mąki żytniej typu 1400, 300 g mąki pszennej typu 450, 30 g drożdży, łyżeczka cukru, łyżeczka zmielonego kminku, 1,5 łyżeczki soli.
Wykonanie:
Do dużej miski przesiać obydwa rodzaje mąki i wymieszać. Zrobić wgłębienie, w które wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i 5 łyżek ciepłej wody. Składniki we wgłębieniu wymieszać, miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce. Do powstałego rozczynu drożdżowego w misce z mąką dodać 600 ml wody, kminek oraz sól. Całość wyrabiać ręcznie około 15 minut do uzyskania elastycznego gładkiego ciasta. Uformować kulę, przełożyć do uprzednio przygotowanej okrągłej formy, kulę delikatnie rozpłaszczyć dłonią, dopasowując kształtem do dna okrągłej formy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 do 40 minut w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Na wierzchu chleba weselnego naciąć ostrym nożem znak krzyża, następnie posmarować ciepłą wodą i delikatnie oprószyć mąką pszenną. Chleb weselny piec na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 40 minut. Upieczony chleb weselny wyłożyć na drewnianą kratkę i wystudzić.  
Kminek jest przyprawą najczęściej stosowaną podczas domowych wypieków chleba. Nadaje on pieczywu aromat i nieco ostry smak, więc doskonale sprawdzi się, jakoprzyprawa do chleba weselnego.

Komentarze