Chleb towarzyszy nam niemalże
przez całe życie. Jest nie tylko podstawowym pokarmem, ma także symboliczne
znaczenie. Jest oBecny podczas wielu ważnych ceremonii, a jedną z nich jest z
pewnością wesele. W ofercie Nowej Piekarni nie może, wiec zabraknąć chleba
weselnego. Samemu można też na przykład na rocznicę ślubu upiec taki chleb
weselny. Poniżej przykładowy przepis na bochenek chleba.
Składniki na 1 bochenek:
700 g mąki żytniej typu 1400, 300
g mąki pszennej typu 450, 30 g drożdży, łyżeczka cukru, łyżeczka zmielonego
kminku, 1,5 łyżeczki soli.
Wykonanie:
Do dużej miski przesiać obydwa
rodzaje mąki i wymieszać. Zrobić wgłębienie, w które wkruszyć drożdże, dodać
łyżeczkę cukru i 5 łyżek ciepłej wody. Składniki we wgłębieniu wymieszać, miskę
przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe
miejsce. Do powstałego rozczynu drożdżowego w misce z mąką dodać 600 ml wody,
kminek oraz sól. Całość wyrabiać ręcznie około 15 minut do uzyskania
elastycznego gładkiego ciasta. Uformować kulę, przełożyć do uprzednio
przygotowanej okrągłej formy, kulę delikatnie rozpłaszczyć dłonią, dopasowując
kształtem do dna okrągłej formy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
na 30 do 40 minut w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Na wierzchu
chleba weselnego naciąć ostrym nożem znak krzyża, następnie posmarować ciepłą
wodą i delikatnie oprószyć mąką pszenną. Chleb weselny piec na środkowej półce
piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni, po 20 minutach zmniejszyć
temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 40 minut. Upieczony chleb weselny
wyłożyć na drewnianą kratkę i wystudzić.
Kminek jest przyprawą najczęściej
stosowaną podczas domowych wypieków chleba. Nadaje on pieczywu aromat i nieco
ostry smak, więc doskonale sprawdzi się, jakoprzyprawa do chleba weselnego.
Komentarze
Prześlij komentarz