Kiedy nieco znudzi się już nam
tradycyjny pączek z różaną marmoladą to znak, że czas sięgnąć po coś trochę
innego. Właśnie wtedy znakomity będzie aromatyczny pączek z kukułką. Powróci
pewnie wspomnienie smaku dobrze znanych wszystkim cukierków z nutką alkoholu. Zapraszam,
zatem na pączki z kukułką.
Składniki:
1 kg mąki pszennej, 10 dag
świeżych drożdży, 20 dag cukru kryształu, 20 dag masła, 2 szklanki mleka, 1
łyżeczka soli, 7 żółtek, 1 kieliszek spirytusu.
Składniki na nadzienie:
10 dag gorzkiej czekolady, 1
łyżka kakao, 100 ml wódki, 50 ml zaparzonej bardzo mocnej kawy rozpuszczalnej.
Ponadto smalec oraz cukier puder
lub polewa czekoladowa do smażenia i dekoracji pączków z kukułką.
Wykonanie nadzienia:
Do rondelka dać połamaną czekoladę,
wlać wódkę, kawę oraz wsypać kakao. Mieszając podgrzewać na wolnym ogniu do
całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania jednolitej masy, po czym odstawić
do wystudzenia.
Wykonanie pączków z kukułką:
Z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżki cukru i niewielkiej
ilości ciepłego mleka zarobić rozczyn. Dokładnie wymieszać i pozostawić na 15
minut do podrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, żółtka
cukier i sól. Wyrabiać ciasto ręką dodając pozostałe mleko, cały czas
wyrabiając dodać roztopione i przestudzone masło oraz spirytus, który sprawi,
że pączki podczas smażenia nie będą tak wchłaniać tłuszczu. Wyrobić ciasto na
jednolitą, gładką i lśniącą masę do momentu, aż będzie ona odchodziła od
ścianek naczynia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut do
podwojenia jego objętości. Wyłożyć ciasto na stolnicę. Rozciągnąć je na około
trzy centymetrową grubość, szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek ciasta
nakładać porcję nadzienia kukułkowego i zlepiać okrągłe pączki. Następnie
każdego pączka z kukułką układać na posypanej mąką stolnicy w odstępach.
Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego podrośnięcia. Wyrośnięte pączki
wrzucać na rozgrzany tłuszcz wierzchnią stroną i smażyć powoli, aby
równomiernie się usmażyły.
Każdego gotowego złocistego
pączka z kukułką oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, no i oczywiście
rozkoszować się jego wyśmienitym kukułkowym smakiem i aromatem.
Komentarze
Prześlij komentarz