Przepis na pączki z kukułką


Kiedy nieco znudzi się już nam tradycyjny pączek z różaną marmoladą to znak, że czas sięgnąć po coś trochę innego. Właśnie wtedy znakomity będzie aromatyczny pączek z kukułką. Powróci pewnie wspomnienie smaku dobrze znanych wszystkim cukierków z nutką alkoholu. Zapraszam, zatem na pączki z kukułką.

Składniki:

1 kg mąki pszennej, 10 dag świeżych drożdży, 20 dag cukru kryształu, 20 dag masła, 2 szklanki mleka, 1 łyżeczka soli, 7 żółtek, 1 kieliszek spirytusu.

Składniki na nadzienie:

10 dag gorzkiej czekolady, 1 łyżka kakao, 100 ml wódki, 50 ml zaparzonej bardzo mocnej kawy rozpuszczalnej.

Ponadto smalec oraz cukier puder lub polewa czekoladowa do smażenia i dekoracji pączków z kukułką.

Wykonanie nadzienia:

Do rondelka dać połamaną czekoladę, wlać wódkę, kawę oraz wsypać kakao. Mieszając podgrzewać na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania jednolitej masy, po czym odstawić do wystudzenia.

Wykonanie pączków z kukułką:

 Z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżki cukru i niewielkiej ilości ciepłego mleka zarobić rozczyn. Dokładnie wymieszać i pozostawić na 15 minut do podrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, żółtka cukier i sól. Wyrabiać ciasto ręką dodając pozostałe mleko, cały czas wyrabiając dodać roztopione i przestudzone masło oraz spirytus, który sprawi, że pączki podczas smażenia nie będą tak wchłaniać tłuszczu. Wyrobić ciasto na jednolitą, gładką i lśniącą masę do momentu, aż będzie ona odchodziła od ścianek naczynia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut do podwojenia jego objętości. Wyłożyć ciasto na stolnicę. Rozciągnąć je na około trzy centymetrową grubość, szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek ciasta nakładać porcję nadzienia kukułkowego i zlepiać okrągłe pączki. Następnie każdego pączka z kukułką układać na posypanej mąką stolnicy w odstępach. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego podrośnięcia. Wyrośnięte pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz wierzchnią stroną i smażyć powoli, aby równomiernie się usmażyły.

Każdego gotowego złocistego pączka z kukułką oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, no i oczywiście rozkoszować się jego wyśmienitym kukułkowym smakiem i aromatem.

Komentarze