Pączki można robić z mnóstwem
wspaniałych dodatków. Dziś chciałbym wam zaproponować pączki z
pomarańczą. Na samą myśl o pomarańczowych pączkach ślinka
cieknie. Przepis nie jest skomplikowany a efekt jest smaczny i
wyśmienity. Zapraszam was do wspólnego zrobienia pączków z
pomarańczą. Na dole tradycyjnie zamieszczam składniki i przepis.
Składniki:
- trzy szklanki pszennej mąki
tortowej;
- cztery żółtka;
- dwa dag drożdży;
- 40 gram masła;
- 1/3 szklanki greckiego jogurtu;
- 0.25 szklanki mleka;
- szczypta soli;
- jedna łyżka cukru;
- jedna łyżka pomarańczowej skórki
kandyzowanej tartej;
- smalec jako tłuszcz do smażenia;
Krem:
- 1,25 szklanki soku z pomarańczy,
najlepiej wyciśniętej samemu;
- trzy łyżki cukru;
- 400 ml śmietany kremówki 30 %;
- jedna łyżeczka skórki
pomarańczowej;
- jedna galaretka pomarańczowa;
Dodatkowo:
- puder do posypania;
- jedna pomarańcza do farszu;
Na początek przekładamy do miski
drożdże, dolewamy letnie mleko, dodajemy odrobinę cukru oraz tyle
mąki, aby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Teraz to
odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby nam to wyrosło na około pół
godziny. Żółtka ubijamy z łyżką cukru. Do zaczynu przesiewamy
pozostałą część mąki, dodajemy żółtka,jogurt, sól, łyżkę
skórki pomarańczowej kandyzowanej oraz wyrabiamy to mikserem.
Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie i ostudzenie masła. Następnie
dodajemy do ciasta masło oraz dalej wyrabiamy mikserem ciasto przez
około 10 minut. Nasze ciasto posypujemy delikatnie na wierzchu mąką.
Przykrywamy ściereczką oraz odstawiamy w ciepłe miejsce na około
półtorej godziny. Kiedy dany czas minie to wyjmujemy ciasto na
stolnicę podsypaną mąką oraz rozciągamy na placek o grubości
jeden centymetr. Przy pomocy szklanki wycinamy koła oraz układamy
na desce lekko podsypanej mąką. Odstawiamy, żeby podwoiło swoją
objętość na około godzinę. Jeżeli ciasto lepiej wyroście tym
nasze pączki z pomarańczą są smaczniejsze. Teraz będzie nam
potrzebny głęboki garnek, gdyż roztapiamy smalec. Żeby sprawdzić
czy rozgrzany smalec nadaję się już to możemy wrzucić np.
kawałek obranego ziemniaka. Jeżeli temperatura będzie w porządku
to ziemniak zrumieni się po minucie. Potem wrzucamy po pięć
pączków górą pączka do dołu. Kiedy smażymy to regulujmy
temperaturę tłuszczu żeby się nie spaliły. Pamiętajmy, żeby
smażyć z obu stron. Trzeba teraz sparzyć pomarańcze zetrzeć na
tarce o najmniejszych oczkach. Przesypujemy do słoiczka i zasypujemy
trzema łyżkami cukru zakręcam. Odstawiamy to do lodówki.
Pamiętajmy, że skórka będzie już dobra na drugi dzień. Z
pomarańczy wyciskamy sok wraz z miąższem. Połowę soku musimy
zagotować i wsypać do niego galaretkę którą w nim rozpuszczamy.
Pozostałą część soku dolewamy i odstawiamy do lodówki na noc.
Teraz do naszej miski przekładamy galaretkę pomarańczową,
dodajemy śmietanę schłodzoną, skórkę pomarańczową kandyzowaną
oraz miksujemy, do momentu, aż krem będzie gęsty. Zimne pączki
kroimy na pół i to trzeba posmarować kremem za pomocą szprycy.
Końcowymi etapami jest ułożenie kawałków pomarańczy i posypanie
ich cukrem pudrem.
Życzę smacznych pączków z pomarańczą.
Komentarze
Prześlij komentarz