W ofercie Nowej Piekarni z Łukowa
wśród pakowanych produktów znajdziemy wiele wyrobów garmażeryjnych, różnych
pakowanych rodzajów chleba, rozmaitych ciast i ciasteczek oraz drożdżówki. O
drożdżówce kapuśniaczek pakowanej było już wielokrotnie pisane na niniejszym
blogu, dzisiaj zaś przyszła kolej na drożdżówkę z czarną porzeczką pakowaną.
Drożdżówka kapuśniaczek pakowana
jest wytrawnym przysmakiem, zaś drożdżówkę z czarną porzeczką pakowaną zaliczyć
możemy do przekąsek słodkich. A oto przepis na domowe drożdżowe bułeczki z
czarną porzeczką.
Składniki:
30 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka
suszonych drożdży, 4 łyżki cukru brązowego, szczypta soli, 10 dag masła, 120 ml
mleka, 2 jajka, oraz konfitury z czarnej porzeczki do nadziewania i cukier puder do posypania bułeczek.
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać
suszone drożdże, cukier, szczyptę soli i wymieszać. Następnie dodać pokrojone
masło i starannie wysiekać nożem. Mleko wymieszać z żółtkami i wlać do ciasta,
po czym zagnieść ręką. Ciasto uformować w kulę, lekko oprószyć mąką, przełożyć
do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do podrośnięcia. Po tym
czasie ciasto podzielić na 10 do 12 porcji. Następnie z każdej porcji ciasta
uformować kulkę, przykryć ściereczką i odczekać około 30 minut. W każdej kulce
ciasta zrobić dłonią wgłębienie, w które nałożyć porcję konfitur z czarnej
porzeczki. Tak przygotowane drożdżowe bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia, a następnie każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym
białkiem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec 25 minut. Po
upieczeniu i przestudzeniu bułeczki można na wierzchu posypać cukrem pudrem i
odpowiednio zapakować.
Oferowane przez Nową Piekarnię
pakowane drożdżówki są bardzo wygodne i praktyczne. Po zakupie wytrawnej
drożdżówki kapuśniaczek pakowanej, czy słodkiej drożdżówki z czarnej porzeczki
pakowanej nie musimy się już martwić, że pokruszą się lub wyschną.
Komentarze
Prześlij komentarz