Pakowane drożdżówki z Nowej Piekarni


W ofercie Nowej Piekarni z Łukowa wśród pakowanych produktów znajdziemy wiele wyrobów garmażeryjnych, różnych pakowanych rodzajów chleba, rozmaitych ciast i ciasteczek oraz drożdżówki. O drożdżówce kapuśniaczek pakowanej było już wielokrotnie pisane na niniejszym blogu, dzisiaj zaś przyszła kolej na drożdżówkę z czarną porzeczką pakowaną.
Drożdżówka kapuśniaczek pakowana jest wytrawnym przysmakiem, zaś drożdżówkę z czarną porzeczką pakowaną zaliczyć możemy do przekąsek słodkich. A oto przepis na domowe drożdżowe bułeczki z czarną porzeczką.
Składniki:
30 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka suszonych drożdży, 4 łyżki cukru brązowego, szczypta soli, 10 dag masła, 120 ml mleka, 2 jajka, oraz konfitury z czarnej porzeczki do nadziewania  i cukier puder do posypania bułeczek.
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać suszone drożdże, cukier, szczyptę soli i wymieszać. Następnie dodać pokrojone masło i starannie wysiekać nożem. Mleko wymieszać z żółtkami i wlać do ciasta, po czym zagnieść ręką. Ciasto uformować w kulę, lekko oprószyć mąką, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do podrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 do 12 porcji. Następnie z każdej porcji ciasta uformować kulkę, przykryć ściereczką i odczekać około 30 minut. W każdej kulce ciasta zrobić dłonią wgłębienie, w które nałożyć porcję konfitur z czarnej porzeczki. Tak przygotowane drożdżowe bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym białkiem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec 25 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu bułeczki można na wierzchu posypać cukrem pudrem i odpowiednio zapakować.
Oferowane przez Nową Piekarnię pakowane drożdżówki są bardzo wygodne i praktyczne. Po zakupie wytrawnej drożdżówki kapuśniaczek pakowanej, czy słodkiej drożdżówki z czarnej porzeczki pakowanej nie musimy się już martwić, że pokruszą się lub wyschną.

Komentarze