Dziś kolejny odcinek o pączkach. Te kuliste słodkości
już na stałe wpisały się w naszą cukierniczą tradycję. Obecne pączki to nie
tylko nadzienie z tradycyjnej marmolady. Dziś pączki to olbrzymi wybór
nadzienia, które w największym stopniu decyduje o popularności tej przekąski.
Obecnie możemy zakupić choćby pączka z pomarańczą, pączka z toffi, pączka z
kukułką bądź bitą śmietaną i na pewno nie jest to koniec wyliczanki. Poniżej zaś, dla
domowych cukierników, prezentuję przepis na pączka z pomarańczą i imbirem.
Składniki:
3 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka mleka, 3 łyżki cukru, 50 g świeżych
drożdży, 1 cukier wanilinowy, szczypta soli, 1 jajko, 2 żółtka, 3 łyżki
roztopionego masła, 1 łyżka spirytusu, 1 słoik dżemu pomarańczowego, smażona
skórka z pomarańczy, około 1 cm korzenia imbiru, olej do smażenia, cukier puder
Wykonanie:
Mleko podgrzać, dodać do niego pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1
łyżkę mąki, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Mąkę, cukier wanilinowy i szczyptę soli wymieszać w dużej misce. Jajko,
żółtka i pozostały cukier utrzeć na jednolitą masę.
Do miski z mąką dodać masę jajeczną oraz wyrośnięte drożdże. Ciasto
dokładnie wyrobić ręką do momentu, aż będzie odchodziło od dłoni. Do gotowego
ciasta dodać spirytus oraz roztopione masło i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Ugniatać w
celu pozbycia się powietrza. Następnie delikatnie rozwałkować na placek i
szklanką wykrawać krążki. Przykryć je ponownie ściereczką i odczekać 30 minut
do wyrośnięcia.
Dżem przełożyć do miski, dodać skórkę z pomarańczy oraz starty na tarce
imbir. Dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte krążki spłaszczyć dłonią, nakładać na nie łyżeczkę dżemu,
zlepić brzegi i uformować kulki. Pączki smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron
na rumiano. Usmażony pączek powinien sam się przewrócić, ewentualnie przekręcić
go samemu. Wykładać na papierowy ręcznik. Ostudzone pączki posypać cukrem
pudrem.
Pączek z
pomarańczą to niewątpliwie ciekawe połączenie smacznego ciasta drożdżowego
z orzeźwiającą nutą cytrusa i imbiru.
Komentarze
Prześlij komentarz