Pączki z pomarańczą i imbirem

Dziś kolejny odcinek o pączkach. Te kuliste słodkości już na stałe wpisały się w naszą cukierniczą tradycję. Obecne pączki to nie tylko nadzienie z tradycyjnej marmolady. Dziś pączki to olbrzymi wybór nadzienia, które w największym stopniu decyduje o popularności tej przekąski. Obecnie możemy zakupić choćby pączka z pomarańczą, pączka z toffi, pączka z kukułką bądź bitą śmietaną i na pewno nie jest to koniec wyliczanki. Poniżej zaś, dla domowych cukierników, prezentuję przepis na pączka z pomarańczą i imbirem.

Składniki:
3 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka mleka, 3 łyżki cukru, 50 g świeżych drożdży, 1 cukier wanilinowy, szczypta soli, 1 jajko, 2 żółtka, 3 łyżki roztopionego masła, 1 łyżka spirytusu, 1 słoik dżemu pomarańczowego, smażona skórka z pomarańczy, około 1 cm korzenia imbiru, olej do smażenia, cukier puder

Wykonanie:
Mleko podgrzać, dodać do niego pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Mąkę, cukier wanilinowy i szczyptę soli wymieszać w dużej misce. Jajko, żółtka i pozostały cukier utrzeć na jednolitą masę.
Do miski z mąką dodać masę jajeczną oraz wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić ręką do momentu, aż będzie odchodziło od dłoni. Do gotowego ciasta dodać spirytus oraz roztopione masło i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Ugniatać w celu pozbycia się powietrza. Następnie delikatnie rozwałkować na placek i szklanką wykrawać krążki. Przykryć je ponownie ściereczką i odczekać 30 minut do wyrośnięcia.
Dżem przełożyć do miski, dodać skórkę z pomarańczy oraz starty na tarce imbir. Dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte krążki spłaszczyć dłonią, nakładać na nie łyżeczkę dżemu, zlepić brzegi i uformować kulki. Pączki smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na rumiano. Usmażony pączek powinien sam się przewrócić, ewentualnie przekręcić go samemu. Wykładać na papierowy ręcznik. Ostudzone pączki posypać cukrem pudrem.

Pączek z pomarańczą to niewątpliwie ciekawe połączenie smacznego ciasta drożdżowego z orzeźwiającą nutą cytrusa i imbiru.

Komentarze