Jak można przygotować drożdżówkę kapuśniaczek pakowaną?


Do szkoły, do pracy, czy w podróż znakomita jest drożdżówka kapuśniaczek pakowana. Najłatwiej ją oczywiście zakupić, ale można też przygotować domową wersję tego przysmaku. Piekąc drożdżowe kapuśniaczki dobrze jest kilka z nich pojedynczo zapakować, a wtedy otrzymamy taką właśnie znakomitą drożdżówkę kapuśniaczek pakowaną.

Składniki:

30 dag mąki pszennej typ 550, 20 dag mąki pszennej typ 2000, 200 ml ciepłego mleka, 4 dag świeżych drożdży, 5 dag masła, 2 jajka, 1 łyżeczka cukru, 1 i ½ łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

25 dag świeżej białej kapusty, 25 dag kiszonej kapusty, 1 cebula, 1 jajko, 2 łyżki oleju, sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa.

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka, dodać 2 łyżki mąki, cukier, po czym wymieszać. Tak przygotowany rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać resztę ciepłego mleka, sól i 1 jajko oraz drożdżowy rozczyn. Następnie wyrabiać ciasto około 10 minut. Następnie stopniowo wlewać wcześniej roztopione i przestudzone masło i zagniatać jeszcze około 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.

Przygotować nadzienie. Białą kapustę umyć, poszatkować, gotować w małej ilości wody około 10 minut. Dodać kiszoną kapustę i tak gotować na wolnym ogniu jeszcze przez około godzinę. Ugotowaną kapustę odcedzić z nadmiaru wody. Cebule obrać, posiekać i zrumienić na oleju. Następnie cebulę wymieszać z kapustą Całość zemleć, doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Przestudzony farsz wymieszać z jajkiem.

Drożdżowe ciasto odrywać po kawałeczku, formować podłużny placuszek, na środek każdego nakładać porcję nadzienia i starannie zlepiać. Kapuśniaczki układać na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Lekko spłaszczyć i posmarować rozmąconym jajkiem. Tak przygotowane kapuśniaczki pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do ponownego podrośnięcia. Kapuśniaczki piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, po czym wyjąć i przestudzić.

Zrobiony według powyższego przepisu kapuśniaczek może być doskonałą przekąską do szkoły, czy pracy. Wystarczy go w tym celu zalakować folią spożywczą, a otrzymamy znakomitą drożdżówkę kapuśniaczek pakowaną.

Komentarze