Do szkoły, do pracy, czy w podróż
znakomita jest drożdżówka kapuśniaczek pakowana. Najłatwiej ją oczywiście
zakupić, ale można też przygotować domową wersję tego przysmaku. Piekąc
drożdżowe kapuśniaczki dobrze jest kilka z nich pojedynczo zapakować, a wtedy
otrzymamy taką właśnie znakomitą drożdżówkę kapuśniaczek pakowaną.
Składniki:
30 dag mąki pszennej typ 550, 20
dag mąki pszennej typ 2000, 200 ml ciepłego mleka, 4 dag świeżych drożdży, 5
dag masła, 2 jajka, 1 łyżeczka cukru, 1 i ½ łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
25 dag świeżej białej kapusty, 25
dag kiszonej kapusty, 1 cebula, 1 jajko, 2 łyżki oleju, sól, czarny pieprz,
gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w
100 ml ciepłego mleka, dodać 2 łyżki mąki, cukier, po czym wymieszać. Tak
przygotowany rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Pozostałą mąkę
przesiać do miski, dodać resztę ciepłego mleka, sól i 1 jajko oraz drożdżowy
rozczyn. Następnie wyrabiać ciasto około 10 minut. Następnie stopniowo wlewać
wcześniej roztopione i przestudzone masło i zagniatać jeszcze około 5 minut.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do
wyrośnięcia na około godzinę.
Przygotować nadzienie. Białą
kapustę umyć, poszatkować, gotować w małej ilości wody około 10 minut. Dodać
kiszoną kapustę i tak gotować na wolnym ogniu jeszcze przez około godzinę.
Ugotowaną kapustę odcedzić z nadmiaru wody. Cebule obrać, posiekać i zrumienić
na oleju. Następnie cebulę wymieszać z kapustą Całość zemleć, doprawić solą
pieprzem i gałką muszkatołową. Przestudzony farsz wymieszać z jajkiem.
Drożdżowe ciasto odrywać po
kawałeczku, formować podłużny placuszek, na środek każdego nakładać porcję
nadzienia i starannie zlepiać. Kapuśniaczki układać na wyścielonej papierem do
pieczenia blasze. Lekko spłaszczyć i posmarować rozmąconym jajkiem. Tak
przygotowane kapuśniaczki pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do ponownego
podrośnięcia. Kapuśniaczki piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury
200 stopni, po czym wyjąć i przestudzić.
Zrobiony według powyższego
przepisu kapuśniaczek może być doskonałą przekąską do szkoły, czy pracy.
Wystarczy go w tym celu zalakować folią spożywczą, a otrzymamy znakomitą
drożdżówkę kapuśniaczek pakowaną.
Komentarze
Prześlij komentarz