Ciasto drożdżowe, cebula i mak. Miłośnicy cebularza wiedzą już co oznacza taki zestaw składników. Cebularz to syta przekąska, która
idealnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Doznania smakowe cebularza z
poniższego przepisu wzmacnia dodatek żółtego sera.
Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej, 30 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, około 3/4 szklanki
mleka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 jajko, 1/3 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
4 duże cebule, 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego, sól, szczypta cukru, gałka
muszkatołowa, przyprawa ognista, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 – 3 łyżki startego żółtego sera, 2 – 3 łyżeczki suchego maku, 2 łyżki
mleka
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką mąki, cukrem i połową ciepłego mleka.
Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej wyrośnięty
rozczyn. Wlać olej, resztę mleka, dodać rozkłócone jajko i sól. Wyrobić gładkie
i elastyczne ciasto. Ciasto powinno odchodzić od dłoni i ścianek naczynia.
Z ciasta uformować kulę. Pozostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na
około 90 minut do wyrośnięcia.
Cebulę obrać i pokroić w ćwierć plasterki. Na dużej patelni rozgrzać
olej, wrzucić cebulę, dodać odrobinę cukru i 3/4 łyżeczki soli. Smażyć na
wolnym ogniu – cebula powinna się tylko zeszklić. Wlać około 4 – 5 łyżek wody i
dusić pod przykryciem – cebula powinna zmięknąć. Doprawić świeżo startą gałką
muszkatołową i przyprawą ognistą. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
Ewentualny nadmiar płynu odparować. Odstawić do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 lub 16 części. Uformować z nich kulki, ułożyć
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć dłonią. Przykryć ściereczką
i pozostawić na 30 minut. Następnie w każdym kawałku dnem szklanki porobić
wgłębienia, w które nakładać po porcji farszu. Farsz posypać startym serem.
Brzegi bułek posmarować mlekiem. Całość posypać makiem.
Piec 20 – 25 minut w piekarniku (góra – dół) nagrzanym do temperatury 190
stopni.
Cebularz to
wspaniała przekąska. Możemy ją podać do spożycia w domowym zaciszu lub zabrać
ze sobą do pracy, szkoły lub na wycieczkę. Wszędzie smakuje równie dobrze.
Komentarze
Prześlij komentarz