Zakup pączka z pomarańczą w Nowej
Piekarni jest oczywiście dobrym pomysłem. Zwłaszcza w okresie letnim wybór
pączka z pomarańczą, czy pączka z kukułką będzie chyba lepszym wyborem, niż tradycyjnego
z różą, który w karnawale smakuje jakby trochę lepiej. Znakomity są również
drożdżowe bułeczki z nutką pomarańczy. Ich przygotowanie wymaga nieco naszej
pracy, ale efekt jest rewelacyjny. Polecam poniższy przepis na bułeczki, a
jeżeli lubimy pączka z pomarańczą, to i one przypadną nam do gustu.
Składniki:
50 dag mąki pszennej typu 650,
150 ml ciepłego mleka, 2 dag świeżych drożdży, sok z 1 pomarańczy, 5 dag
kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki płynnego miodu, ½
łyżeczki soli.
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 100
ml lekko ciepłego mleka, dodać 2 łyżki mąki i łyżeczkę miodu, po czym
delikatnie wymieszać. Tak przygotowany rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na
15 minut. Resztę mąki przesiać do większej miski, dodać pozostałe lekko ciepłe
mleko, miód, sok z pomarańczy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, oliwę, sól oraz
drożdżowy rozczyn. Następnie wyrabiać ciasto około 15 minut, aż będzie gładkie
i elastyczne. Przykryć i pozostawić w cieple na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie w celu odgazowania ponownie krótko zagnieść ciasto. Formować
bułeczki i układać je na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawić w
cieple na 30 minut do ponownego podrośnięcia. Bułeczki piec 20 do 30 minut w
piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, po czym wyjąć i przestudzić.
Drożdżowa bułeczka lub pączek z
pomarańczą, do tego szklanka pomarańczowego soku i mamy wyśmienity pomarańczowy
podwieczorek.
Komentarze
Prześlij komentarz