Bułeczki z pomarańczą


Zakup pączka z pomarańczą w Nowej Piekarni jest oczywiście dobrym pomysłem. Zwłaszcza w okresie letnim wybór pączka z pomarańczą, czy pączka z kukułką będzie chyba lepszym wyborem, niż tradycyjnego z różą, który w karnawale smakuje jakby trochę lepiej. Znakomity są również drożdżowe bułeczki z nutką pomarańczy. Ich przygotowanie wymaga nieco naszej pracy, ale efekt jest rewelacyjny. Polecam poniższy przepis na bułeczki, a jeżeli lubimy pączka z pomarańczą, to i one przypadną nam do gustu.
Składniki:
50 dag mąki pszennej typu 650, 150 ml ciepłego mleka, 2 dag świeżych drożdży, sok z 1 pomarańczy, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki płynnego miodu, ½ łyżeczki soli.
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 100 ml lekko ciepłego mleka, dodać 2 łyżki mąki i łyżeczkę miodu, po czym delikatnie wymieszać. Tak przygotowany rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Resztę mąki przesiać do większej miski, dodać pozostałe lekko ciepłe mleko, miód, sok z pomarańczy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, oliwę, sól oraz drożdżowy rozczyn. Następnie wyrabiać ciasto około 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i pozostawić w cieple na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie w celu odgazowania ponownie krótko zagnieść ciasto. Formować bułeczki i układać je na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawić w cieple na 30 minut do ponownego podrośnięcia. Bułeczki piec 20 do 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, po czym wyjąć i przestudzić.
Drożdżowa bułeczka lub pączek z pomarańczą, do tego szklanka pomarańczowego soku i mamy wyśmienity pomarańczowy podwieczorek.

Komentarze