Zachęcający swą nazwą chleb słoneczko


O tym, że nazwa danego produktu ma zachęcać nas do jego zakupu wiedzą nie tylko handlowcy. Piekarnie również starają się odpowiednim nazewnictwem zachęcać konsumentów do wyboru konkretnego pieczywa. Myślę, że takim rodzajem pieczywa jest chleb słoneczko oferowany przez Nową Piekarnię z Łukowa. Któż z nas nie chciałby skosztować chleba, który od razu kojarzy się z gorącym świecącym słoneczkiem? Ja z pewnością tak, ale cóż, jeżeli niestety nie mamy możliwości zakupu chleba słoneczko z Nowej Piekarni możemy sami upiec chleb i tak go nazwać.

Składniki:

50 dag mąki pszennej typ 650, 250 ml ciepłej wody, 2 dag świeżych drożdży, 2 łyżki miękkiego masła, 1 żółtko, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Do rozkruszonych świeżych drożdży dodać cukier, ciepłą wodę oraz 2 łyżki mąki, wszystko razem wymieszać. Tak przygotowany rozczyn przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Po tym czasie przesiać do misy pozostałą mąkę dodać sól, roztopione masło oraz podrośnięty drożdżowy rozczyn. Następnie wyrabiać ciasto około 15 minut. Przykryć je ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie z ciasta uformować okrągły bochenek. Umieścić go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, po czym pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do ponownego podrośnięcia. W miseczce rozmącić żółtko z mlekiem j i posmarować nim wierzch chleba słoneczko. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 40 do 50 minut. Upieczony bochenek chleba słoneczko wyjąć na drewnianą kratkę do przestudzenia.

Myślę, że podany na śniadanie chleb słoneczko rozjaśni nawet pochmurny dzień, a jego towarzystwo wywoła uśmiech na wszystkich nawet trochę smutnych twarzach.                                                                

Komentarze