O tym, że nazwa danego produktu
ma zachęcać nas do jego zakupu wiedzą nie tylko handlowcy. Piekarnie również
starają się odpowiednim nazewnictwem zachęcać konsumentów do wyboru konkretnego
pieczywa. Myślę, że takim rodzajem pieczywa jest chleb słoneczko oferowany
przez Nową Piekarnię z Łukowa. Któż z nas nie chciałby skosztować chleba, który
od razu kojarzy się z gorącym świecącym słoneczkiem? Ja z pewnością tak, ale
cóż, jeżeli niestety nie mamy możliwości zakupu chleba słoneczko z Nowej
Piekarni możemy sami upiec chleb i tak go nazwać.
Składniki:
50 dag mąki pszennej typ 650, 250
ml ciepłej wody, 2 dag świeżych drożdży, 2 łyżki miękkiego masła, 1 żółtko, 1
łyżka cukru, 1 łyżka soli, 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Do rozkruszonych świeżych drożdży
dodać cukier, ciepłą wodę oraz 2 łyżki mąki, wszystko razem wymieszać. Tak
przygotowany rozczyn przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15
minut. Po tym czasie przesiać do misy pozostałą mąkę dodać sól, roztopione
masło oraz podrośnięty drożdżowy rozczyn. Następnie wyrabiać ciasto około 15
minut. Przykryć je ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na około
godzinę. Po tym czasie z ciasta uformować okrągły bochenek. Umieścić go na
wyłożonej papierem do pieczenia blasze, po czym pozostawić w ciepłym miejscu na
30 minut do ponownego podrośnięcia. W miseczce rozmącić żółtko z mlekiem j i
posmarować nim wierzch chleba słoneczko. Blachę wstawić do piekarnika
nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 40 do 50 minut. Upieczony bochenek
chleba słoneczko wyjąć na drewnianą kratkę do przestudzenia.
Myślę, że podany na śniadanie
chleb słoneczko rozjaśni nawet pochmurny dzień, a jego towarzystwo wywoła
uśmiech na wszystkich nawet trochę smutnych twarzach.
Komentarze
Prześlij komentarz