Wytworny makowiec królewski na wiele okazji

Czyż może być ciasto o bardziej dostojnej nazwie, niż makowiec królewski? Już sama jego nazwa wskazuje, że jest to wypiek wyjątkowy. Z pewnością króluje na wielu bożonarodzeniowych stołach, ale przecież to wytworne ciasto możemy przygotować na wiele okazji. Możemy też oczywiście zakupić makowca królewskiego w Nowej Piekarni, i bez najmniejszego wysiłku delektować się jego wyśmienitym smakiem.
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki, 20 dag masła, ½ szklanki cukru pudru, 2 żółtka
Składniki na masę makową:
40 dag maku, ¾ szklanki cukru, 4 jajka, 1 białko, ½ kostki masła, 2 czubate łyżki kaszy manny, zapach migdałowy
Składniki na polewę:
2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki masła, 1 szklanka bakalii (rodzynki, figi, daktyle, skórka pomarańczowa), 1 kieliszek rumu
Przygotowanie makowca królewskiego:
Mak wsypać do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować około godzinę, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypalił. Po tym czasie odstawić go na 3 godziny. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać masło i mąkę. Utrzeć na gładkie i jednolite ciasto. Tak przygotowane wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Mak dokładnie odsączyć i zemleć 3 razy w maszynce z gęstym sitkiem. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło roztopić i przestudzić, po czym dodać do kaszy manny. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka z cukrem, masło z kaszą manną, pianę oraz zapach dodać do zmielonego maku i dokładnie wymieszać. Następnie masę makową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury200 stopni i piec 40 minut.
W tym czasie przygotować polewę na makowca królewskiego. Masło roztopić i dodać do cukru pudru, dodać sok z cytryny i utrzeć na białą masę. Przestudzonego makowca królewskiego posmarować 2/3 polewy i posypać drobno pokrojonymi bakaliami. Pozostałą polewą dekoracyjnie polać jeszcze bakalie.

Ten wyśmienity makowiec królewski z mnóstwem bakalii skusi nawet tych, którzy niezbyt przepadają za wypiekami z makiem.

Komentarze