Wspaniały francuski przysmak miodowy

Stefanka miodowa, którą możemy zakupić w Nowej Piekarni, bądź też sami upiec w domu wykorzystując któryś z przepisów podawanych na niniejszym blogu jest wyśmienitym deserem. Do przygotowania stefanki miodowej, jak zresztą wskazuje sama jej nazwa używa się miodu. Z wykorzystaniem miodu można również przygotować francuski przysmak miodowo-bakaliowy o niezapomnianym smaku. Wymaga on znacznie mniej czasu i umiejętności piekarniczych, niż stefanka miodowa może, więc komuś spodoba się jego receptura?
Składniki:
50 dag mrożonego ciasta francuskiego, 1 szklanka miodu, 12 dag masła, 25 dag orzechów włoskich, 8 dag pistacji, 8 dag migdałów, 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy, 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
Przygotowanie:
W rondelku rozpuścić masło. Ciasto francuskie rozmrozić, po czym Każdy kawałek rozwałkować na placek o podwójnej wielkości blachy, na której będzie pieczone ciasto, i przekroić na pół. Z 50 dag mrożonego ciasta francuskiego po rozwałkowaniu powinno wyjść 8 blatów. Orzechy włoskie oraz pistacje drobno posiekać a migdały zemleć, następnie wszystko razem wymieszać. Migdały przed zmieleniem można lekko podprażyć, co polepszy ich walory smakowe. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć jeden blat ciasta. Za pomocą pędzelka posmarować go roztopionym masłem i posypać mieszanką orzechów i migdałów, po czym przykryć drugim blatem ciasta. Czynności te powtarzać, aż do wyczerpania blatów ciasta i orzechów. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 15 minut na najniższym poziomie, po tym czasie przestawić blachę na poziom środkowy piekarnika i piec jeszcze przez kolejne 30 minut. Miód lekko podgrzać, dodać sok z pomarańczy i cytryny. Tak przyrządzonym syropem polać wierzch przestudzonego ciasta. Wypiek należy odstawić do zastygnięcia, na co najmniej 8 godzin. Z ciasta francuskiego, miodu, orzechów włoskich, pistacji i migdałów możemy według powyższego przepisu przygotować smakołyk równie wyśmienity, jak stefanka miodowa.

Komentarze