Stefanka miodowa z truskawkami

Dziś propozycja na wyjątkową słodycz. Jest nią stefanka miodowa, która już wielokrotnie gościła na niniejszym blogu. Stefanka miodowa w tradycyjnej postaci to połączenie pysznego ciasta z kremem grysikowym lub budyniowym przełamane nutą powideł śliwkowych. Dziś proponuję zamianę powideł śliwkowych na masę z truskawek. Warto spróbować.

Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej, 3/4 kostki margaryny, 5 łyżek miodu, 3 łyżki śmietany, 6 łyżek cukru, 2 jajka, 1 łyżka sody oczyszczonej
Składniki na masę truskawkową:
2,5 szklanki zmiksowanych truskawek, 1,5 opakowania galaretki truskawkowej, 2 łyżeczki żelatyny
Składniki na masę budyniową:
3 szklanki mleka, 1,5 opakowania budyniu truskawkowego, 1.5 kostki masła, 3 żółtka, 2 łyżki spirytusu, 2 łyżeczki cukru pudru, różowy barwnik spożywczy w płynie
Dodatkowo: 1 szklanka herbaty

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Składniki ciasta połączyć ze sobą, następnie podzielić na 3 równe części. Wyłożyć je na blaszki o wymiarach 24 x 35 cm. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
Przygotować masę truskawkową. Truskawki podgrzać. Gdy zaczną się gotować, dodać do nich galaretkę i żelatynę. Składniki mieszać. Gdy się dobrze rozpuszczą i połączą, zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.
Przygotować masę budyniową. Ugotować 2 szklanki mleka. Resztę mleka wymieszać z żółtkami i budyniem w proszku. Masę stopniowo wlewać do gotującego się mleka. Odstawić do ostygnięcia. Miksując masło, dodawać do niego porcjami masę budyniową. Następnie wlać spirytus, wsypać cukier puder do smaku. Dodać też kilka kropel barwnika w płynie (ożywi on kolor masy, nie zmieniając jej smaku).
Płaty ciasta nasączyć mocną herbatą. Warstwy ciasta przełożyć obiema masami. Najpierw posmarować je cienko tężejącą masą truskawkową, a gdy stężeje wyłożyć na nią masę budyniową.

Stefanka miodowa z truskawkami, to idealna propozycja na letnie dni. Niedługo zacznie się przecież sezon truskawkowy i warto go maksymalnie wykorzystać przygotowując ciasta i desery z dobrych, polskich truskawek.

Komentarze