Dziś propozycja na wyjątkową słodycz. Jest nią
stefanka miodowa, która już wielokrotnie gościła na niniejszym blogu. Stefanka
miodowa w tradycyjnej postaci to połączenie pysznego ciasta z kremem grysikowym
lub budyniowym przełamane nutą powideł śliwkowych. Dziś proponuję zamianę
powideł śliwkowych na masę z truskawek. Warto spróbować.
Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej, 3/4 kostki margaryny, 5 łyżek miodu, 3 łyżki
śmietany, 6 łyżek cukru, 2 jajka, 1 łyżka sody oczyszczonej
Składniki na masę truskawkową:
2,5 szklanki zmiksowanych truskawek, 1,5 opakowania galaretki
truskawkowej, 2 łyżeczki żelatyny
Składniki na masę budyniową:
3 szklanki mleka, 1,5 opakowania budyniu truskawkowego, 1.5 kostki masła,
3 żółtka, 2 łyżki spirytusu, 2 łyżeczki cukru pudru, różowy barwnik spożywczy w
płynie
Dodatkowo: 1 szklanka herbaty
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Składniki ciasta połączyć ze sobą, następnie
podzielić na 3 równe części. Wyłożyć je na blaszki o wymiarach 24 x 35 cm. Piec
około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
Przygotować masę truskawkową. Truskawki podgrzać. Gdy zaczną się gotować,
dodać do nich galaretkę i żelatynę. Składniki mieszać. Gdy się dobrze
rozpuszczą i połączą, zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.
Przygotować masę budyniową. Ugotować 2 szklanki mleka. Resztę mleka
wymieszać z żółtkami i budyniem w proszku. Masę stopniowo wlewać do
gotującego się mleka. Odstawić do ostygnięcia. Miksując masło, dodawać do niego
porcjami masę budyniową. Następnie wlać spirytus, wsypać cukier puder do smaku.
Dodać też kilka kropel barwnika w płynie (ożywi on kolor masy, nie zmieniając
jej smaku).
Płaty ciasta nasączyć mocną herbatą. Warstwy ciasta przełożyć obiema
masami. Najpierw posmarować je cienko tężejącą masą truskawkową, a gdy stężeje
wyłożyć na nią masę budyniową.
Stefanka miodowa
z truskawkami, to idealna propozycja na letnie dni. Niedługo zacznie się
przecież sezon truskawkowy i warto go maksymalnie wykorzystać przygotowując
ciasta i desery z dobrych, polskich truskawek.
Komentarze
Prześlij komentarz