Przepis na okrągły chleb

Poniżej prezentuję kolejny ciekawy przepis na chleb. Tym razem jest to bochenek o okrągłym kształcie, czyli taki trochę chleb słoneczko. O jego oryginalnym smaku decyduje dodatek jogurtu oraz miodu. Pozostałe składniki to już „chleb powszedni”, czyli mąka żytnia, pszenna, drożdże i sól. A czy taki chleb słoneczko może stać się chlebem powszednim lub chlebem przyszłości, to już zależy od naszych upodobań. Poniżej przepis na dwa bochenki.

Składniki:
0,5 l jogurtu naturalnego lub kwaśnego mleka, 50 g drożdży, 1/2 łyżki soli, 2 łyżki płynnego miodu, 2,5 szklanki mąki żytniej, 2 – 2,5 szklanki mąki pszennej, tłuszcz do posmarowania blachy

Wykonanie:
Letni jogurt rozetrzeć w misce z drożdżami. Dodać miód i sól, wymieszać. Następnie wsypać mąkę żytnią i wyrobić ciasto. Dodać mąkę pszenną i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Stolnicę lekko oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto, ponownie zagnieść i podzielić na dwie części. Uformować z nich okrągłe bochenki. Blachę natłuścić i ułożyć na niej bochenki. Odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bochenki nakłuć kilka razy widelcem. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Oryginalny chleb słoneczko pochodzi z Nowej Piekarni z Łukowa. O jego walorach decydują mąka pszenna, zakwas, miód, słód jęczmienny, ziarna słonecznika, sezamu oraz siemię lniane. Warto posmakować obu tych chlebów.

Komentarze