Poniżej prezentuję kolejny ciekawy przepis na chleb.
Tym razem jest to bochenek o okrągłym kształcie, czyli taki trochę chleb
słoneczko. O jego oryginalnym smaku decyduje dodatek jogurtu oraz miodu.
Pozostałe składniki to już „chleb powszedni”, czyli mąka żytnia, pszenna,
drożdże i sól. A czy taki chleb słoneczko może stać się chlebem powszednim
lub chlebem przyszłości, to już zależy od naszych upodobań. Poniżej przepis na
dwa bochenki.
Składniki:
0,5 l jogurtu naturalnego lub kwaśnego mleka, 50 g drożdży, 1/2 łyżki
soli, 2 łyżki płynnego miodu, 2,5 szklanki mąki żytniej, 2 – 2,5 szklanki mąki
pszennej, tłuszcz do posmarowania blachy
Wykonanie:
Letni jogurt rozetrzeć w misce z drożdżami. Dodać miód i sól, wymieszać.
Następnie wsypać mąkę żytnią i wyrobić ciasto. Dodać mąkę pszenną i ponownie
wyrobić. Ciasto przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Stolnicę lekko oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto, ponownie zagnieść i
podzielić na dwie części. Uformować z nich okrągłe bochenki. Blachę natłuścić i
ułożyć na niej bochenki. Odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bochenki nakłuć kilka razy widelcem. Piec około 30 minut w
temperaturze 200 stopni.
Oryginalny chleb
słoneczko pochodzi z Nowej Piekarni z Łukowa. O jego walorach decydują mąka
pszenna, zakwas, miód, słód jęczmienny, ziarna słonecznika, sezamu oraz siemię
lniane. Warto posmakować obu tych chlebów.
Komentarze
Prześlij komentarz