Choć do tłustego czwartku, kiedy to wszyscy zajadają się pączkami jeszcze bardzo daleko, zapraszam na mniejszą ich wersję. W poniższym przepisie mini pączki będą nadziewane żurawiną i oblane przepyszną czekoladą.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 5 żółtek, 5 łyżek masła, 2 łyżki cukru zwykłego, 1 cukier waniliowy, kilka kropli aromatu pomarańczowego, szczypta soli, smalec lub olej do smażenia oraz suszona żurawina do nadziewania mini pączków
Przygotowanie:
W misce rozkruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, a następnie zalać podgrzanym mlekiem. Składniki rozetrzeć w misce, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Do podrośniętego zaczynu przesiać mąkę, dodać żółtka, cukier waniliowy, aromat oraz szczyptę soli. Wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie jednolite i sprężyste. Następnie dodać roztopione i przestudzone masło, po czym ponownie wyrabiać, aż tłuszcz się wchłonie a ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od dłoni i ścian miski. Takie ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto wówczas powinno podwoić swoją objętość. Wtedy można jeszcze raz ciasto krótko zagnieść, a następnie można już z niego formować mini pączki. W tym celu należy je wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozciągnąć na niezbyt gruby płat ciasta, po czym małą foremką lub literatką wykrawać krążki. Następnie na każdy krążek nakładać żurawinę, zlepiać na okrągło formując w ten sposób kształt mini pączków. Później trzeba jeszcze układać je na stolnicy i pozostawić na kilkanaście minut do ponownego podrośnięcia. Między czasie należy w głębokiej patelni podgrzać tłuszcz. Kiedy będzie on mocno rozgrzany wrzucać po kilka mini pączków i smażyć na wolnym ogniu na lekko brązowy kolor. Mini pączki w trakcie smażenia powinny same się przekręcać i ładnie rumienić ze wszystkich stron. Gotowe pączusie wykładać do odsączenia na papierowe ręczniki.
Na koniec trzeba jeszcze przygotować czekoladową polewę. W garnuszku roztopić tabliczkę gorzkiej czekolady z dodatkiem 2 łyżek masła. Przestudzoną polewą polać mini pączki z żurawiną i odstawić do zastygnięcia.
Znakomite mini pączki z żurawiną oblane słodką czekoladą to z pewnością nie lada pokusa dla wszystkich łasuchów.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 5 żółtek, 5 łyżek masła, 2 łyżki cukru zwykłego, 1 cukier waniliowy, kilka kropli aromatu pomarańczowego, szczypta soli, smalec lub olej do smażenia oraz suszona żurawina do nadziewania mini pączków
Przygotowanie:
W misce rozkruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, a następnie zalać podgrzanym mlekiem. Składniki rozetrzeć w misce, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Do podrośniętego zaczynu przesiać mąkę, dodać żółtka, cukier waniliowy, aromat oraz szczyptę soli. Wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie jednolite i sprężyste. Następnie dodać roztopione i przestudzone masło, po czym ponownie wyrabiać, aż tłuszcz się wchłonie a ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od dłoni i ścian miski. Takie ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto wówczas powinno podwoić swoją objętość. Wtedy można jeszcze raz ciasto krótko zagnieść, a następnie można już z niego formować mini pączki. W tym celu należy je wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozciągnąć na niezbyt gruby płat ciasta, po czym małą foremką lub literatką wykrawać krążki. Następnie na każdy krążek nakładać żurawinę, zlepiać na okrągło formując w ten sposób kształt mini pączków. Później trzeba jeszcze układać je na stolnicy i pozostawić na kilkanaście minut do ponownego podrośnięcia. Między czasie należy w głębokiej patelni podgrzać tłuszcz. Kiedy będzie on mocno rozgrzany wrzucać po kilka mini pączków i smażyć na wolnym ogniu na lekko brązowy kolor. Mini pączki w trakcie smażenia powinny same się przekręcać i ładnie rumienić ze wszystkich stron. Gotowe pączusie wykładać do odsączenia na papierowe ręczniki.
Na koniec trzeba jeszcze przygotować czekoladową polewę. W garnuszku roztopić tabliczkę gorzkiej czekolady z dodatkiem 2 łyżek masła. Przestudzoną polewą polać mini pączki z żurawiną i odstawić do zastygnięcia.
Znakomite mini pączki z żurawiną oblane słodką czekoladą to z pewnością nie lada pokusa dla wszystkich łasuchów.
Komentarze
Prześlij komentarz