Kontynuuje cykl robienia pierogów z
owocami. Dzisiaj zapraszam was na pierogi z owocami śliwek. Kiedy
sezon będzie w pełni to zamiast śliwek suszonych możemy dodać
świeże. Smaczniejsze będą jeżeli podamy je z jogurtem lub
śmietaną i oprószymy cynamonem. Nie musimy oczywiście tego robić
ale po prostu zachęcam was do tego. Poniżej zamieszczam składniki
oraz przepis.
Składniki:
Ciasto
- 30 dag pszennej mąki;
- jedno jajko;
Farsz
- 40 dag suszonych śliwek;
- jedna łyżka cukru;
- sól (głównie dla smaku);
- masło i bułka tarta/śmietana i
cukier (do polania naszych pierogów);
Przechodzimy do zrobienia naszych
pierogów. Na początku zajmiemy się farszem. Myjemy śliwki,
zalewamy je wodą i zostawiamy na noc. Kolejnego dnia gotuj je przez
około 5 minut w wodzie, w której się całą noc moczyły.
Następnie odcedzamy. Nasz wywar ze śliwek nie musimy wylewać i
możemy go wykorzystać jako kompot. Śliwki, wiadomo musimy
wypestkować. Następnie posypujemy cukrem i rozcieramy je w misce na
gładką masę.
No i czas na zrobienie ciasta. Z
naszej mąki, jajek i szklanki wody zagniatamy elastyczne ciasto.
Rozwałkowujemy je na stolnicy, wycinamy szklanką kółka. Teraz
nakładamy na nie farsz śliwkowy oraz dobrze sklejamy brzegi.
Gotujemy je w lekko posolonej wodzie do momentu, kiedy wypłyną na
powierzchnię, czyli coś około 5 minut. Pierogi z owocami śliwek
możemy właśnie podawać polane bułką zarumienioną na maśle
albo śmietaną z cukrem. Tym o to sposobem mamy gotowe pierogi z
owocami śliwek.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz