Pierogi z suszonymi śliwkami.


  Kontynuuje cykl robienia pierogów z owocami. Dzisiaj zapraszam was na pierogi z owocami śliwek. Kiedy sezon będzie w pełni to zamiast śliwek suszonych możemy dodać świeże. Smaczniejsze będą jeżeli podamy je z jogurtem lub śmietaną i oprószymy cynamonem. Nie musimy oczywiście tego robić ale po prostu zachęcam was do tego. Poniżej zamieszczam składniki oraz przepis.
Składniki:
Ciasto
- 30 dag pszennej mąki;
- jedno jajko;
Farsz
- 40 dag suszonych śliwek;
- jedna łyżka cukru;
- sól (głównie dla smaku);
- masło i bułka tarta/śmietana i cukier (do polania naszych pierogów);
  Przechodzimy do zrobienia naszych pierogów. Na początku zajmiemy się farszem. Myjemy śliwki, zalewamy je wodą i zostawiamy na noc. Kolejnego dnia gotuj je przez około 5 minut w wodzie, w której się całą noc moczyły. Następnie odcedzamy. Nasz wywar ze śliwek nie musimy wylewać i możemy go wykorzystać jako kompot. Śliwki, wiadomo musimy wypestkować. Następnie posypujemy cukrem i rozcieramy je w misce na gładką masę.
  No i czas na zrobienie ciasta. Z naszej mąki, jajek i szklanki wody zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je na stolnicy, wycinamy szklanką kółka. Teraz nakładamy na nie farsz śliwkowy oraz dobrze sklejamy brzegi. Gotujemy je w lekko posolonej wodzie do momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię, czyli coś około 5 minut. Pierogi z owocami śliwek możemy właśnie podawać polane bułką zarumienioną na maśle albo śmietaną z cukrem. Tym o to sposobem mamy gotowe pierogi z owocami śliwek.
  Smacznego!


Komentarze