Pierogi z owocami z mąki razowej

Cieszymy się piękną wiosną, wkrótce nadejdzie lato a wraz z nim ochota na nieco inne potrawy. Znacznie lżejsze, może też bardziej dietetyczne? Taką potrawą mogą być pierogi z owocami, które wiosną i latem smakują najlepiej. Ciekawą propozycją jest ich przygotowanie z mąki razowej. Robiąc ciasto do pierogów z owocami z mąki razowej zasadniczo zmienimy ich smak, ale też wzbogacimy je o cenne składniki odżywcze. Obecnie zaczyna się, sezon na pyszne świeże polskie truskawki, czereśnie, czy jagody. Te wyśmienite, soczyste owoce świetnie smakują zamknięte w smacznych pierogach. Myślę, że zwolennikom zdrowej kuchni przypadną do gustu razowe pierogi z owocami, truskawkami, czy jagodami, na które przepis poniżej.
Składniki na ciasto:
150 g mąki pszennej razowej, 50 ml ciepłej wody, szczypta soli
Ponadto truskawki, jagody lub jakieś inne owoce
Przygotowanie pierogów:
Do dużej miski wsypać mąkę i sól, zalać gorącą wodą i starannie wymieszać łyżką. Po chwili ciasto zacznie się kleić, więc należy je wtedy wyrobić ręką na jednolite ciasto. Będzie ono nieco twarde, ale właśnie takie ma być, ponieważ łatwiej je będzie później cienko rozwałkować. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować. Z ciasta szklanką wykrawać krążki, na które układać owoce. Na każdy owoc ułożony na placku można dać odrobinę cukru. Pierogi z owocami dokładnie sklejać, by podczas gotowania się nie rozklejały. Gotowe wrzucać na osoloną wrzącą wodę i gotować 3 minuty od chwili ich wypłynięcia do wierzchu. Po ugotowaniu wyjmować łyżką cedzakową, przekładać na półmisek i polewać zrumienionym masłem.
Pierogi to część polskiej tradycji. Z kapustą i grzybami są nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji, ruskie są znane chyba każdemu, zaś pierogi z owocami są najbardziej popularne wiosną i latem. Niezależnie od ich rodzaju naprawdę trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez pierogów.

Komentarze